Video STENOGRAME. „Eu nu muncesc degeaba”. Cum încerca adjunctul Administrației Spitalelor să-și convingă colegii să ia mită

Data publicării:
cristian pluta
Cristian Plută, adjunctul Administrației Spitalelor din București. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Stenograme uluitoare din dosarul adjunctului Administrației Spitalelor din București, reținut de DNA pentru luare de mită. E acuzat că a încasat 20.000 de euro ca să susțină numirea managerului interimar de la Colentina, și el reținut. A fost interceptat în timp ce încerca să își convingă șefa să fie părtașă la afacerea clandestină.

Denunțător: 10.000. Și mai sunt 250.000. Ăștia în plus față de ăia 10.000 sau cu totul?

Cristian Plută: Nu, ăștia, cu totul. Totul o să fie până la sfârșitul anului.

Denunțător: Cu ăia cu tot sau fără?

Cristian Plută: E neglijabil, adică nu știu să-ți spun.

Denunțător: Doar ai mei 210.000! De euro!? Mi se pare exagerat.

Cristian Plută: Eu nu muncesc degeaba.

Denunțător: Păi și... Stai așa, Plută! Adică trei inși înseammă 600.000 de euro!? Mi se pare mult. Nu e greșeală undeva?

Cristian Plută: La asta nu fac greșeli. Bun!

Stenogramele arată cum principalul suspect, Cristian Plută, încerca să-și convingă colegii din conducerea instituției aflate în subordinea Primăriei Capitalei să fie părtași la întreaga afacere. El își apără decizia de a primi diverse sume de bani pentru influența sa spunând că nu muncește degeaba, atunci când denunțătorul îi spune că sumele vehiculate sunt cam mari.

Aceste stenograme, dar și altele făcute de anchetatori sau de denunțători pe parcursul investigațiilor din acest caz sunt pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București. Magistrații urmează să decidă dacă directorul general adjunct al Administrației Spitalelor din Bucrești și alte trei persoane vor ajunge în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.

Managerul de la Colentina și adjunctul Administrației Spitalelor au fost reținuți

Adjunctul Administrației Spitalelor din București și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți pentru 24 de ore. Procurorii spun că numirea în funcții de conducere era taxată cu 20.000 de euro. Adjunctul Administrației Spitalelor este anchetat și pentru favorizarea unei licitații pentru o achiziție publică, unde ar fi primit 300.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut percheziții luni dimineață la Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei. În dosar sunt cercetați directorul general adjunct ASSMB, Cristian Plută, dar și directorul Spitalul Colentina, George Mirel Cristescu. Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie.

Potrivit unor surse judiciare, Cristian Plută ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina din Bucureşti, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcţia de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro. Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a şi purtat negocierile între cele două părţi.

Cristian Plută este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare şi complicitate la dare de mită.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri