Țigara electronică, "un pericol necunoscut" la care se expun foarte mulți tineri

Data actualizării: Data publicării:
Tigara electronică
Tot mai mulți tineri aleg țigările electronice crezând că sunt mai puțin nocive față de cele convenționale. Foto: Profimedia Images

Specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", singurul Centru din Capitală unde persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică, pledează pentru adoptarea de urgenţă a unor acte normative care să ducă la scăderea numărului de tineri expuşi la consumul de tutun şi ţigări electronice. "Tinerii noştri trebuie să ştie că, atunci când aleg ţigara electronică şi se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut", spune profesorul Florin Mihălţan, preşedinte al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului şi Consumului de Tutun.

"În România, la ora actuală, există nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de ţigara convenţională, dar şi o ofertă nouă de produse alternative aşa-zise sigure, care reprezintă o nouă provocare pentru sistemul sanitar. Având în vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internaţională Antifumat, considerăm că este important să reiterăm şi la nivel naţional impactul asupra sănătăţii populaţiei României a consecinţelor induse atât de ţigările convenţionale, cât şi al produselor noi: ţigara electronică şi tutun încălzit. Tinerii noştri trebuie să ştie că, atunci când aleg ţigara electronică şi se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut", a declarat profesorul Florin Mihălţan, preşedinte al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului şi Consumului de Tutun.

Statisticile arată că în România, 30,7% dintre români cu vârste între 15 ani și 40 de ani consumă zilnic o formă de tutun, fie că este vorba despre ţigări convenţionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.

Este nevoie de educație terapeutică, spun specialiștii, pentru ca fumătorii să înțeleagă riscurile la care se expun având acest obicei nociv.

Anul 2022 se remarcă printr-un număr mai mare de români fumători care au accesat informații online despre cum s-ar putea lăsa de fumat. La linia telefonică Tel Verde - STOP FUMAT au sunat în acest an 4.229 de oameni care și-au exprimat dorința de a se lăsa de fumat și care au cerut ajutor în acest sens.

Totuși statistica arată că în 2022, persoanele care au beneficiat de tratament medicamentos la nivel naţional în vederea renunţării la fumat a scăzut semnificativ, comparativ cu anii precedenţi. Dacă în 2019 numărul acestora era de 648, în 2022 doar 134 persoane au fost beneficiat de un asemenea tratament.

În cadrul Centrului Antifumat al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" au beneficiat de consiliere psihologică 279 de persoane în perioada ianuarie - octombrie 2022 față de 133 de persoane în 2021.

Centrul de la Institutul "Marius Nasta" este singurul în care persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică specializată în şedinţe de grup sau individuale.

Dintre cele 279 de persoane care s-au adresat centrului în acest an, 53% s-au declară abstinenţi la finalul tratamentului.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri