Trafic de coșmar în vămile spre Moldova și Ucraina. Noi măsuri decise de autorități: culoare verzi și bac militar la Galați

Data publicării:
seful politiei de frontiera din romania la intalnire cu omologi din moldova trec pe langa un camion
Autoritățile române și moldovene au avut o întâlnire pentru a stabili noi măsuri de fluidizare a traficului la frontieră Foto: Poliția de Frontieră

Camioanele goale și cele care transportă mărfuri perisabile vor avea un culoar special la trecerea prin vămile către Republica Moldova, iar trecerea în Ucraina se va putea face pe Dunăre, la Galați, cu ajutorul unui bac suplimentar pus la dispoziție de armată. Sunt câteva dintre noile măsuri luate de autorități după ce traficul la ieșirea din țară către Moldova și Ucraina a devenit un adevărat coșmar.

Premierul Nicolae Ciucă l-a trimis pe șeful Poliției de Frontieră să discute cu autoritățile competente din Republica Moldova pentru a stabili niște măsuri care să decongestioneze traficul din vămi, după ce cozile de TIR-uri la ieșirea din țară pe la granița de est a României, în special la Galați, se întind pe kilometri, unii șoferi așteptând chiar și două-trei zile. Totodată, pentru a facilitata transportul la granița cu Ucraina, a fost chemată în ajutor armata, care a instalat un bac militar pe Dunăre, la Galați, care să asigure trecerea către Tulcea.

La solicitarea premierului Nicolae Ciucă, șeful Poliției de Frontieră Române a avut vineri o întâlnire de lucru, la Albița, cu reprezentanții autorităților responsabile din Republica Moldova, pentru a găsi „soluții eficiente pentru procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de automarfare și reducerea timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei de la graniţa comună”, informează un comunicat al Poliției de Frontieră.

Astfel, în urma întâlnirii au fost stabilite următoarele „măsuri imediate”:

  • fluidizarea traficului prin crearea unui culoar verde (artera suplimentară de control) destinat camioanelor goale si celor care transportă mărfuri perisabile;
  • suplimentarea personalului Poliţiei de Frontieră Române, pentru controlul documentelor, cu polițiști de frontieră pe fiecare tură serviciu, încă din data 10.06.2022;
  • suplimentarea personalului planificat la efectuarea controlului vamal al mărfurilor de către Autoritatea Vamală Română, cu şase lucrători vamali/tura serviciu, precum si a numărului stațiilor de lucru, măsură, de asemenea, implementată.

De asemenea, autoritățile române și moldovene vor să alcătuiască echipe mixte de control la graniţa româno-moldoveană. „Au fost stabilite principiile de funcționare, posibilitățile de amplasare a tonetelor de control, numărul personalului alocat pentru fiecare instituție, urmând ca aceste aspecte să fie implementate în perioada imediat următoare”, precizează comunicatul Poliției de Frontieră.

Fluxurile de mărfuri ar urma să fie organizate în funcție de încărcătură, astfel încât să existe posibilitatea dirijării camioanele goale de către autorităţile din R. Moldova către punctele de trecere cu valori de trafic mai reduse (Exemplu: PTF Stânca-Costești - Botoşani și PTF Oancea-Cahul - Galaţi), pentru a permite camioanelor încărcate cu marfă să poată fi procesate în noua procedură fixată de autoritățile celor două state.

Autorităţile vamale din R. Moldova urmează să informeze transportatorii că, după ce vor completa declarațiile vamale on-line, timpul de staționare a unui camion în PTF se va reduce considerabil.

La întâlnirea româno-moldoveană, în cadrul grupului interinstituţional, au participat şi reprezentanții celorlalte autorități responsabile cu efectuarea de verificări pentru traficul de mărfuri dintre cele două state – autorități vamale, sanitar-veterinare, fitosanitare și de administrare a infrastructurii rutiere din ambele state, astfel încât soluţiile identificate pentru optimizarea traficului să fie în concordanţă cu atribuţiile fiecărei instituţii, iar derularea controlului să se efectueze cu respectarea reglementărilor europene, având în vedere că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene, subliniază Poliția de Frontieră.

Un bac fluvial militar acționează de astăzi la Galați

Ministerul Apărării Naționale va asigura un bac fluvial din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale ,,Danubius" la Galați, pentru păstrarea fluidității traficului rutier de mare tonaj și pasageri către localitatea I.C. Brătianu, județul Tulcea.

Bacul militar a fost deja instalat la punctul de trecere Galați – I.C. Brătianu astăzi, 11 iunie, prima cursă fiind realizată în jurul orei 17.00.

Programul de funcționare a bacului militar va fi zilnic, între orele 6.00 și 20.00, la interval de 60 de minute între curse.

Nava militară care acționează la Galați este un bac fluvial de tip catamaran, cu o capacitate totală de transport a autovehiculelor de 300 tone sau de 500 de persoane, la o singură cursă.

Măsura a fost luată după ce agentul economic care operează trecerea cu bacul la punctul de frontieră Isaccea-Orlovka redislocase temporar un bac din flota proprie de la Galați la Isaccea, pentru asigurarea unui volum mai mare pentru traversările între România și Ucraina.

În urma reanalizării situației operative de la nivelul județelor Galați și Tulcea, pentru punerea în aplicare a măsurilor de decongestionare și fluidizare a trecerii Dunării prin punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a dispus reconfigurarea misiunii Ministerului Apărării Naționale, precizează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” este o unitate din organica Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos ”, cu rolul de a asigura mobilitatea forțelor prin trecerea acestora peste cursurile mari de apă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri