Exclusiv Trei droguri noi de mare risc pe piață. Agenției Antidrog i-au trebuit două zile să ofere explicații copiate dintr-o directivă UE

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
3-mmc-festival-drog
Drogul 3-MMC confiscat de procurorii DICOT la Festivalul Electric Castle de anul acesta. Foto: DIICOT

Uniunea Europeană a impus României, printr-o directivă, introducerea a trei substanțe noi în categoria drogurilor de mare risc. Ministerul de Interne s-a conformat și a propus un proiect de lege în acest sens. Este vorba despre substanțele 3-MMC, 3-CMC şi Eutylone. Deși organismele europene spun că aceste droguri sunt la mare modă în Europa, fiind niște înlocuitori ai cocainei, amfetaminei și MDMA și că sunt răspândite “la scară industrială” pe continent, oficialii Agenției Naționale Antidrog (ANA) de la București dau din colț în colț când sunt întrebați despre aceste droguri. 

Pentru a încerca să aflăm ce fel de droguri sunt 3-MMC, 3-CMC şi Eutylone am căutat-o pe Carmen Oprea, specialist în adicții și în prevenirea consumului de droguri în cadrul Agenției Naționale Antidrog. Aceasta ne-a spus că a trimis întrebarea noastră mai departe la biroul Relații Publice din cadrul ANA și că așteaptă un răspuns.

După câteva ore, ne caută Iuliana Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Agenției Antidrog. Care începe să ne citească din expunerea de motive a proiectului de lege. Îi spunem că am vrea să aflăm mai concret informații despre cele trei substanțe, respectiv dacă ele sunt legale astăzi în România.

Ne informează că nu se poate răspunde la întrebări și că va trebui să documenteze cu colegii ei și că ar fi de preferat să trimitem în scris întrebările pe adresa instituției. 

Pe adresa de email a Agenției Antidrog am formulat, oficial, întrebări despre noile droguri. Concret, am dorit să aflăm ce este cu aceste trei substanțe și cât de periculoase sunt. Dacă ele sunt considerate astăzi legale, dacă sunt vândute pe teritoriul României, care este impactul pe care le au aceste substanțe asupra persoanelor care le consumă.

A doua zi dimineață ne sună, din nou, Iuliana Teodorescu, ofițer la Agenția Națională Antidrog. Și ne invită să ne ofere documentele din cadrul directivei europene, de unde noi să extragem toate informațiile de care avem nevoie.

Îi spunem că pe noi ne interesează informațiile pe care Agenția Națională Antidrog le are cu privire la cele trei droguri noi propuse pentru a fi trecute în categoria drogurilor de mare risc și ce date avem despre consumarea acestor substanțe astăzi în România. Rămâne, din nou, să ne răspundă în scris la întrebările pe care i le-am formulat pe email. 

Ce știe Agenția Antidrog despre noile droguri

Într-un final, deși trecuseră aproape două zile de la prima solicitare, primim un răspuns de la Agenția Națională Antidrog. Răspunsul este semnat de directorul ANA, comisar-șef de poliție, Georgiana-Ramona Dabija.

Și nu ni se spune nimic despre utilizarea acestor droguri în România. Suntem informați, totuși, că 3-MMC este “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante” și că “această substanță a fost identificată pentru prima dată pe piața europeană a drogurilor, în iunie 2012, în urma unei capturi vamale realizate în Suedia”.

Despre 3-CMC ni se spune că este tot “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante” și că ea a fost indentificată pentru prima oară în 2014, tot în Suedia.

Cât privește Eutylone, la fel, avem de-a face cu “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante”, identificată pentru prima oară în Polonia în 2014. “Pe baza informațiilor disponibile, riscurile pentru sănătate asociate consumului acestor trei substanțe sunt asemănătoare cu cele identificate pentru alte catinone sintetice strâns înrudite și psihostimulante aflate sub control internațional. Pot apărea modificări cardiovasculare, neurologice, psihiatrice și alte efecte adverse ce includ simptome clinice precum: diaforeza, tahicardie, hipertensiune arterială, hipertemie, tahipnee, hiperactivitate, midriază (pupile dilatate), agitație, stare mentală afectată, agresivitate, halucinații, episoade pshihotice, și chiar convulsii”, se afirmă în răspunsul oficial al ANA. 

Referitor la legalitatea celor trei substanțe pe teritoriul României, suntem informați că acestea “intră sub incidența Legii nr. 194 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”. 

Înlocuitori pentru amfetamină, MDMA și cocaină

În lipsa unor informații concludente de la Agenția Națională Antidrog, am început să facem noi propria documentare despre cele trei substanțe aflate la mare modă pe piața drogurilor în Europa.

În raportul pe 2022 privind drogurile al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, se vorbește despre “o creștere masivă” a ofertei de pulberi de catinonă în Europa și că disponibilitatea lor pare să fi crescut în perioada pandemiei. “În urma controalelor asupra acestor substanțe în China, ele par acum să fie fabricate în India și importate în Europa la scară industrială”, se afirmă în Raport, care amintește de faptul că ”injectarea de catinone sintetice a fost asociată cu practicile de chemsex și cu grupurile marginalizate de consumatori de droguri injectabile, fiind asociată cu focare de HIV și VHC”.

Documentul oficialilor europeni stabilește că avem de-a face cu “substanțe stimulatoare înrudite chimic cu catinona, principala substanță psihoactivă din planta khat (Catha edulis)” și că aceasta este similară din punct de vedere chimic cu drogurile clasice: “Catinonele sunt comercializate ca înlocuitori ale stimulentelor controlate, cum ar fi amfetamina, MDMA și cocaina”. 

Droguri asociate cu petrecerile chemsex

Un document recent al Organizației Mondiale a Sănătății, discutat luna trecută la reuniunea de la Geneva, susține că 3-MMC induce efecte psihostimulante, durata depinzând de calea de administrare.

3-MMC se administrează în mod obișnuit prin insuflație nazală (fornăit), pe cale orală și prin injecție intravenoasă. Alte au fost raportate ocazional căi, cum ar fi administrarea rectală și inhalarea sau fumatul. Risc ridicat utilizarea prin injectare a fost descrisă de persoanele care consumă droguri în contextul activității sexuale („chemsex” și „slamsex”), care includ bărbați care fac sex cu bărbați”, se spune în documentul OMS. 

Cazuri cu 3-MMC în România

DIICOT a anunțat de mai multe ori în ultimul an reținerea unor persoane care comercializau 3-MMC și 3-CMC. La Festivalul Electric Castle, de la Bonţida, de anul acesta un bărbat a fost prins în timp ce vindea un plic cu 3-MMC  unui participant chiar lângă scena festivalului. “În urma controlului corporal efectuat asupra inculpatului au fost descoperite și ridicate 7 plicuri conținând substanță susceptibilă de a produce efecte psihoactive (5,3 grame) și, cu ocazia percheziției autoturismului utilizat de acesta, alte 62 de plicuri conținând substanță susceptibilă de a produce efecte psihoactive (44 grame), un telefon mobil și suma de 4.150 de lei”, se afirmă în comunicatul DIICOT. 

Un alt caz semnalat în urmă cu câteva zile de DIICOT spune că a fost oprit în trafic, în municipiul Pitești, o persoană în timp ce conducea sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv. În urma perchezițiilor la locuințele acestuia au fost descoperite și ridicate cantitățile de aproximativ un kilogram de canabis și 300 de grame de substanță cu efect psihoactiv (3MMC), precum și instrumente de porționare și cântărire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita