Furtunile provoacă oprirea turbinelor eoliene din Dobrogrea. Vântul va bate cu „până la 100 km/h în rafale”

Data actualizării: Data publicării:
eoliene
Turbine eoliene în județul Constanța. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Turbinele eoliene din Dobrogrea au început să se oprească „din cauza vântului foarte ridicat”, a precizat sâmbătă seara ministerul Energiei. Astfel, condițiile meteo dificile din Dobrogrea ar putea duce la oprirea turbinelor eoliene din zonă, ceea ce ar conduce la afectarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice.

Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale”, se arată într-un comunicat al ministerului. „La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate”.

Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus „analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Energiei.

Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească.

Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme.

„Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a spus Sebastian Burduja.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri