Video Vaccinarea la țară, misiune dificilă. Oamenii cer ajutorul medicilor de familie: "Eu n-am bani de Galaţi, aici în sat e doar doctorița"

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu masca pe o ulita dintr-un sat
Oamenii de la sate spun că așteaptă de la medicii de familie să le spună cum să se programeze pentru vaccinare. Foto: Captură Digi24

Vaccinarea populației de la țară rămâne o misiune greu de îndeplinit. Cei mai mulți dintre cei care doresc să se imunizeze spun că nu au reușit să se programeze și așteaptă un sprijin de la medicii de familie. Aceștia nu le dau prea mari speranțe oamenilor și spun că singurul ajutor pe care îl pot oferi este de ordin birocratic.

Oamenii din satele României spun că nu a început încă vaccinarea "la ei". 

 - Încă nu a început să vaccineze aicea. 

- Dar vreţi să vă vaccinaţi?

- Deocamdată nu am încredere, nu știu, dar dacă o să fie...

Deşi au trecut aproape 2 luni de la debutul campaniei de vaccinare din România, cei mai mulți români de la țara spun că nu s-au vaccinat. Unii nu doresc să se imunizaze, iar cei care vor spun că nu au reușit să se programeze. Persoanele care doresc să se vaccineze își pun toată speranţa acum în medicul de familie.

La 39 de km de Galați, în satul Fântânele, nicio persoană nu s-a imunizat până acum. Cei care se hotărăsc sa-şi facă vaccinul spun că vor merge la dispensar să afle mai multe informaţii.

- Păi nu este doctoriţa de la noi de aici?

- Şi ce v-a spus?

- O zis că aşteaptă şi ea. Mai este timp și eu, fiind aici la țară, mă simt protejată.

- Am vorbit cu medicul de familie și a zis să mai am puțină răbdare. 

Oamenii de la sate spun că nu pot merge la centre de vaccinare din alte localități

Oamenilor le este foarte greu să plece din sat la un centru de vaccinare din altă localitate.

- Nu mă duc la Galaţi, n-am bani de Galaţi, aici în sat, să vedem cum e programul la ei. Trebuie să mergem la doctoriţă, n-am auzit pe nimeni până acum, or fi început programările, n-or fi început, nu știu.

"Noi nu facem altceva decât birocație, adică îi notăm pe un tabel, le promitem că le oferim disponibilitatea de a le oferi suportul tehnic, dar mai mult de atât nu putem să facem. Sperăm ca autorităţile să aibă capabilitatea să mărească numărul de centre de vaccinare, eventual să implice medicii de familie sa vaccineze la nivelul localităţii", spune Valentin Boldea, medic de familie.

Pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, autorităţile județene au mai deschis două centre în municipiul Galaţi și câte unul în orasele Târgu Bujor și Tecuci.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri