Exclusiv Val de fraude pe internet. Avertismentul Poliției Române: Au apărut „pachete infracţionale” online. Datele noastre sunt marfă pe net

Data actualizării: Data publicării:
Comisarul Sorin Stănică de la Prevenirea Criminalităţii
Comisarul Sorin Stănică de la Prevenirea Criminalităţii. Foto: Captură Digi24

Dezvăluiri uluitoare ale unui poliţist despre explozia de fraude online, care îi lasă pe români fără bani în conturi. Au apărut pe internet "pachete infracţionale" pe care escrocii le vând altor escroci, care vor să dea un tun. Comisarul Sorin Stănică de la Prevenirea Criminalităţii spune, într-un interviu exclusiv, realizat de Ioana Ciurlea, că pericolul e uriaş: internetul e plin şi de falşi recuperatori, care le promit victimelor că le aduc banii înapoi, dar nu fac decât să le înşele din nou. Un român a pierdut aproape 200.000 de euro, după ce infractorii l-au păcălit să investească în false acţiuni.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Cât de expuși suntem pericolului fraudelor online?

Sorin Stănică, comisar-șef Institutul de Prevenire a Criminalității - Poliția Română: Fiecare dintre noi, în utilizarea de zi cu zi a internetului, ne confruntăm cel puțin cu zece tentative de fraudă. Datele noastre personale s-au transformat în marfă pe internet.

S-ar putea să vi se pară surprinzător, dar putem să întâlnim autori de infracțiuni care nu sunt atât de bine pregătiți, care pur ș simplu cumpără pachete infracționale de pe platforme nelegitime. Sunt așa-zișii creatori ai acestor pachete, care le vând celor interesați, ei nu se mai expun în mod direct să comită infracțiunea.

Cel care apelează la aceste pachete infracționale doar primește informația, site-ul nelegitim unde să redirecționeze potențialele victime, primește informații despre ce tipuri de date va colecta, cum va ajunge la conturile bancare sau cum va induce oamenii în eroare pentru a trimite date.

Viteza foarte bună pe care o are internetul în România este un lucru lăudabil, dar ce se știe mai puțin este nivelul de educație digitală pe care îl avem ca utilizatori. Dăm o mașină foarte puternică unei persoane care nu are permis de conducere. Peste 90% dintre aceste atacuri pot fi prevenite și evitate prin măsuri elementare de igienă cibernetică.

Trebuie să fim atenți. Dacă eu atunci când întâlnesc o reclamă de tipul „Investește acum 1000 de lei și vei primi 8000 de lei lunar”, trebuie să îmi pun o întrebare. Cine îmi dă mie 8000 lei lunar, de unde vor veni acei bani? Reclamele acestea vor veni cu niște elemente care să ne facă să acționăm emoțional și repede.

Atacatorii au venit cu o nouă formă: tot pe rețelele sociale sunt promovate anunțuri prin care false case de avocatură vin și promovează un anunț de genul: „Ai fost victima fraudei online? Te ajutăm noi să recuperezi banii!”. De exemplu, ai fost prejudiciat cu suma de 20.000 de lei, depune o garanție la noi de 5.000 lei, noi recuperăm banii și îi primești pe toți la loc. Dar de fapt îi pierzi și pe cei 5.000. Dn păcate, poți pierde până la sute de mii de euro.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri