Vremea la extreme ne afectează tot mai mult. Cele mai sensibile sunt femeile

Data publicării:
Sad woman fanning and sweating suffering a heat stroke
Foto: Guliver/GettyImages

Vremea la extreme din ultima perioadă ne afectează din ce în ce mai mult. Medicii spun că putem simți efecte atât psihic, cât și fizic, iar femeile sunt cele mai sensibile. O astfel de schimbare vom experimenta zilele acestea, când trecem de la vreme caniculară la furtuni și ploi. Sunt și efecte pe care le vedem în jurul nostru, cum ar fi incendiile de vegetație, din ce în ce mai multe, dar și inundații, care mătură totul în cale.

După temperaturile crescute din ultimele zile, meteorologii anunță că vremea se schimbă din nou.

„Sunt zone în care vor fi avrese cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil căderi de grindină. Vorbim și de cantități de apă care se pot aduna în urma ploilor torențiale”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

Deși ne bucurăm că scăpăm de caniculă sau, dimpotrivă, de ploi, schimbările de vreme ne afectează din ce în ce mai mult.

„Dacă în urmă cu 10 ani, una din cinci persoane manifesta modificări la shimbările de presiune atmosferică, în prezent una din două devine sensibilă”, spune Angela Mazdrag, medic de familie. Este vorba în special despre pacienții operați pentru diverse afecțiuni, hipertensivi, cei cu tulburări psihice

„Apar stări de agitație, nervozitate, iritabilitate, scade capacitatea de concentrare, apare senzația de slăbiciune și uneori o stare de confuzie”, explică psihologul Diana Șimon.

Cele mai afectate de tranformările vremii sunt femeile.

„O stare grea, de neputință, moleșeală, după, îți revii, până te obișuiești cu timpul ăla”, spune una dintre ele.

„De la vreme mă mai supără operația, am o operație pe coloană”, mărturisește o altă femeie.

Sistemul climatic este pe o nouă treaptă

Afectat este și mediul înconjurător. Temperaturile extrem de crescute și lipsa de umiditate duc la incendii de vegetație din ce în ce mai mari, unele chiar în apropierea zonelor locuite.

„De la începutul lunii iunie și până la jumătatea lunii august am intervenit pentru stingerea a 77 de incendii de vegetație atât în București, cât și în Ilfov. Ca o comparație cu anul trecut, incendiile de vegetație sunt mai mari, cu o amploare mai mare”, a declarat Bogdan Toma, purtător de cuvânt ISU București.

„Trecerile acestea vin și ele cu manifestări atât mai severe cu cât contrastul este mai mare între cele două regimuri de vreme. Avem de-a face cu modificări în sistemul climatic, sistemul climatic este pe o nouă treaptă, să spunem” - arată Roxana Bojariu, specialist în climă.

Afectată de schimbările vremii este și agricultura. În zona de sud a țării sunt producători de grâu, rapiță și floarea-soarelui care au pierdut chiar și 80 la sută din producție.

 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri