Model de ambiţie pentru elevii din România: tânărul nevăzător premiant la o școală normală

Data actualizării: Data publicării:
baiat orb

A obţinut media 9,33 la Bacalaureat şi a devenit student la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Braşov. Este performanţa unui adolescent care NU vede şi care învaţă de opt ani în învăţământul obişnuit, alături de elevi fără probleme medicale. Bogdan Suciu spune lumii o poveste despre ce înseamnă să nu renunţi în faţa greutăţilor vieţii. Unul dintre motivele pentru care vrea să fie psiholog este acela că-şi doreşte să-i ajute pe adolescenţii care, la fel ca şi el, sunt orbi.

9,70 la Istorie, 9,60 la Română şi 8,70, la Logică. Aşa sună reuşita lui Bogdan, absolvent cu acte în regulă, al Seminarului Teologic din Braşov.

„Cred că, pentru cei din jur, este ceva deosebit, cei din jur nefiind obişnuiţi cu astfel de situaţii şi de aceea percep ceea ce am făcut ca pe ceva deosebit. Însă pentru mine e viaţa de zi cu zi, adică e ceva ce trebuie făcut”, spune Bogdan Suciu, proaspăt student.

Bogdan s-a născut fără vedere. Clasele primare le-a urmat la şcoli dedicate celor cu deficienţe de vedere. Din clasa a V-a însă, a fost integrat în învăţământul de masă. Reuşita de la Bacalaureat n-a fost o surpriză, pentru că Bogdan a obţinut premiul al II-lea în fiecare an de liceu. A avut aproape de el părinţii şi colegii de clasă.

Colegii mei m-au ajutat foarte mult, în sensul în care, atunci când eram mai puţin pregătit din punct de vedere al asimilării materiei, ei şi-au rupt din timpul lor, din timpul lor liber, din pauză şi mi-au citit”, povestește Bogdan.

Bacalauratul l-a susţinut, legal, însoţit de doi profesori: unul i-a citit, la fiecare materie, cerinţele subiectelor, iar altul a notat fidel pe foaia de examen, fără să intervină în vreun fel, răspunsurile lui Bogdan.

„Cea mai mare problemă a lui era să nu-şi dezamăgească profesorii care au avut încredere în el şi care au asigurat pregătirea lui”, spune Dan Suciu, tatăl lui Bogdan.

Nu doar părinţii şi colegii au contribuit la acest succes. În ultimii şapte ani, Bogdan a avut un psihopedagog asistent. Femeia i-a scris totul pe hârtie, la şcoală, iar acasă, membrii familiei au citit şi înregistrat fiecare rând, astfel încât adolescentul să poată asimila materia.

„Am plâns, deci nu, asta a fost reacţia, de bucurie...(...) Efectiv am stat, îl luam de acasă, mergeam la şcoală, stăteam lângă el în bancă, îi luam notiţele, că acasă mama procesa totul, înregistra pe mp3, ca să poată să înveţe mai departe. Îi scriam tezele şi testele şi eram colegi de bancă”, povestește Anca Cosma, psihopedagogul lui Bogdan.

Odată devenit student, Bogdan trebuie să se despartă de cea care i-a fost ca o umbră, timp de şapte ani. Legea îi cere acest lucru. Ambii părinţi au serviciu şi nu au găsit, încă, pe altcineva, care, contra cost, să îl însoțească permanent pe Bogdan la facultate.

Citiți și: 

Povestea unui învingător. Băiatul din Dorohoi care a impresionat o țară întreagă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...