Cât ar fi luat mită șeful IȘJ Mureș ca să ajute un elev să treacă Bacalaureatul. Bărbatul, anchetat de DNA

Data actualizării: Data publicării:
mita euro
Ministerul Finanțelor a atras luni peste 673 de milioane de lei de la bănci. Foto: Getty Images

Șeful Inspectoratului Școlar Județean din Mureș este cercetat de DNA, după ce ar fi pretins 3.000 de euro mită pentru a ajuta un elev să treacă examenul de Bacalaureat. Mai mult, inspectorul șef le-ar fi cerut dascălilor care supravegheau proba la matematică să ajute și un alt candidat să promoveze examenul. Potrivit DNA, tot el ar fi pretins, în luna martie, un spectacol de muzică populară gratuit în schimbul transferului unui elev de la o școală la alta. Șeful IȘJ Mureș și-a dat demisia din funcție miercuri.

Potrivit DNA, bărbatul, la data faptelor inspector general școlar la Inspectoratului Școlar Județean Mureș, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv pentru luare de mită (două fapte).

"În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023, suspectul ***, în calitatea menționată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen. În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat", se arată în comunicatul DNA.

Nu este singurul lucru de care este acuzat fostul inspector șef. În martie, spun procurorii, bărbatul ar fi aprobat transferul unui elev de la o școală la alta, dar a cerut și ceva la schimb.

"În data de 14 martie 2023, suspectul ***, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți", transmite DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

"Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupție, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a vinovăției acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și cu felul și cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare cu suspendare", mai transmit procurorii DNA.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri