Video Ciolacu trimite Corpul de Control la DGASPC Giurgiu, după apariția imaginilor în care un polițist agresează fetele dintr-un centru

Data actualizării: Data publicării:
politist dgaspc
Ministrul Familiei i-a cerut premierului trimiterea Corpului de Control pentru a verifica întreaga situaţie de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Foto: Captură video

Premierul Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control să se ocupe de cazul de la Giurgiu, unde un polițist este filmat când agresează și amenință copiii aflați în sistemul de protecție specială. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat, vineri, după cazurile de nereguli semnalate la centre pentru copii şi case familiale din Giurgiu, că i-a cerut premierului trimiterea Corpului de Control pentru a verifica întreaga situaţie de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Nu trebuie să mai fim blânzi cu astfel de persoane. Cine nu-şi face datoria, categoric să plece”, susține ea. 

„Am făcut o scrisoare către primul ministru, Marcel Ciolacu, şi către ministrul Afacerilor Interne, prin care am solicitat domnului prim-ministru trimiterea Corpului de Control la Giurgiu pentru a verifica cele întâmplate şi nu doar, întreaga situaţie de la DGASPC. Între timp, am observat, dintr-o apariţie pe site-ul Ministerului de Interne, că şi dânşii s-au autosesizat, respectiv de la IPJ Giurgiu, care au transmis către Parchet pentru începerea unor cercetări”, a precizat ea.

Întrebată dacă au fost verificate conturile de pe reţelele de socializare de unde au fost trimise filmările, pentru a se stabili dacă sunt false sau nu, şi dacă a vorbit cu fetele beneficiare, Intotero a explicat: „În urma primirii acelor imagini, în urmă cu aproximativ două zile, deplasându-mă la faţa locului, am constatat că da, există o situaţie tensionată, ceea ce se vedea şi în imaginile respective, o situaţie foarte tensionată între cei care muncesc la acest centru şi beneficiari. Şi da, într-adevăr, anumite expresii nu îşi au locul. Am spus-o şi o repet: nu este o muncă uşoară, dar cine a ales să muncească în acest domeniu trebuie să fie dedicat trup şi suflet. Aceşti copii, aceşti minori, au ajuns acolo şi vin cu traume. Aici nu vorbim că cineva are un autoturism, face o pană, schimbi roata şi autoturismul este în stare funcţională. Aici vorbim de terapii, de înţelegere pe o perioadă îndelungată. Or, dacă alegi să munceşti într-un astfel de domeniu, trebuie să empatizezi cu fiecare caz în parte”.

Întrebată ce ar trebui făcut în privinţa acestor angajaţi, Intotero a arătat: „În primul rând, trebuiesc făcute cursuri permanente cu aceştia, poate chiar şi o susţinere psihologică, pentru că nu este uşor să asculţi şi să înţelegi… fiecare angajat acasă apoi are o familie… da, poate şi ei au nevoie de aceste discuţii cu psihologi, dar în egală măsură cei care nu înţeleg şi nu respectă legea, dacă de bunăvoie nu pleacă dintr-o astfel de instituţie, atunci prevederile legale trebuie să fie puse în aplicare şi aceşti angajaţi ar trebui să plece”.

„De ce trebuie să ajungem de fiecare dată şi să insistăm încă o dată să respecte legea? De aceea, nu trebuie să mai fim blânzi cu astfel de persoane. Cine nu-şi face datoria, categoric să plece”, a conchis Intotero.

Citește și: VIDEO „Dacă îți mai aud gura, te omor”. Scene șocante într-un centru pentru copii din Giurgiu: Un polițist lovește și amenință mai multe fete

Marcel Ciolacu a spus, vineri, că „mai multe acțiuni sunt în desfășurare” în ce privește cazul de la Giurgiu. 

„Sunt foarte multe acțiuni în acest moment în desfășurare, în ceea ce privește acest caz. (...) Ați văzut că e vorba de un polițist care a făcut abuz, nu că în clădire erau anumite nereguli. Plus că doamna ministru a fost ieri până la ora 22:00”, a declarat Ciolacu.

Conducerea IPJ Giurgiu a anunțat că a sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu pentru infracțiunea de purtare abuzivă, iar polițistul care apare în imagini este cercetat disciplinar.

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, cu privire la faptul că, un poliţist agresează fizic o tânără din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu şi adresează injurii şi expresii jignitoare, Compartimentul Presă şi Relaţii Publice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, este abilitat să comunice următoarele: Astăzi, 6 octombrie a.c., la ora 07.00, conducerea inspectoratului a luat la cunoştinţă cu privire la apariţia în spaţiul public a unei filmări în care un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu agresează o persoană. (...) În continuare, conducerea inspectoratului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, privind săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi a dispus cercetarea disciplinară a poliţistului”, a transmis, IPJ Giurgiu.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri