Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Harta zonelor afectate

Data actualizării: Data publicării:
cod portocaliu si cod galben de vreme rea 23 iunie
FOTO: Shutterstock

Meteorologii au emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru vestul și nord-vestul țării. De asemenea, vineri va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent, iar în vest și sud va fi caniculă. Disconfortul termic se va apropia și va atinge 80 de unități în Câmpia de Vest și Câmpia Română.

harta cod pprtocaliu si cod galben anm 23 iunie
Meteorologii au emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru vestul și nord-vestul țării. FOTO: ANM

Potrivit ANM, un cod portocaliu de vijelii va intra în vigoare vineri, de la ora 20.00, și va fi valabil până sâmbătă, la ora 4.00.

În Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 80...100 km/h) și vijelii.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ploi și grindină, valabil de vineri, de la ora 19.00, și până sâmbătă, la ora 10.00.

În intervalul menționat, în vestul, nord-vestul și local în centrul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est.

Cea mai călduroasă zi de până acum 

Meteorologii au mai anunțat că vineri va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent.

Primul val de caniculă pe care meteorologii îl prognozează pentru acest weekend este un prim semn al unei veri care va aduce temperaturi ridicate, vijelii, grindină. Iulie și august vor fi două luni cu fenomene extreme, avertizează meteorologii.

„Influența acelui aer cald o vom simți vineri și sâmbătă. Vineri vor fi maxime spre 34 de grade Celsius, izolat putem atinge pragul caniculei, cel mai probabil în zona Banatului. Sâmbătă, temperaturile vor scădea în vest, centru și nord, dar să se mute temperaturile de prag de caniculă către Câmpia Română, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Dobrogei. Pentru prima jumătate a lunii iulie, temperaturile vor fi ușor peste norme, e cea mai caldă lună. Și iulie, și august, cu siguranță vor fi două luni cu extreme”, a declarat Mihai Timu la Digi24.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri