Directorul ASPA a demisionat. Nicuşor Dan: A gestionat bugetul instituţiei ca pe propriul buzunar

Data publicării:
aspa
Mina Drăghici, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, şi-a dat demisia din funcţie

Mina Drăghici, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, şi-a dat demisia din funcţie, în urma depistării mai multor nereguli semnalate de controalele efectuate de Curtea de Conturi și Corpul de Control al Primăriei București.

Conform Primăriei Bucureşti, în rapoartele menţionate se precizează:

- 809.200 lei, provenite din achiziția a 24 de containere neutilizabile din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare;

- 535.493 lei, sumă provenită din achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul din Mihăilești, fiind încălcate următoarele prevederi legale: Nu a fost constituită garanția de bună execuție a lucrărilor de construcții cuști metalice care fac obiectul contractului cu nr. 4704; Nu a fost efectuată recepția cuștilor rezultate în urma derulării contractului de lucrări cu nr. 4704 /14.11.2019;  Nu există proces verbal de recepție a acestor cuști; La construcția acestora nu au fost folosite numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral.

- 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți private, conform raportului Curții de conturi 4706/DS.119/18.12.2020.

- 103.305 lei, proveniți din efectuarea unor cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului "Stop Abandon".

- 809.200 lei, sumă provenită din achiziționarea a două ambulanțe veterinare, fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

"Directorul general Mina Drăghici a gestionat bugetul instituţiei ca pe propriul buzunar, iar acest lucru se vede clar din concluziile raportului Curţii de Conturi, dar şi din cele trei rapoarte ale Corpului de Control pe care l-am trimis pentru verificări la ASPA. Punem punct astfel unui mandat în care resursele publice s-au dus mai degrabă către diverşi clienţi politici ai PSD, în detrimentul animalelor pe care ASPA le are în grijă", a scris Nicușor Dan, joi, pe pagina de Facebook.

"Pentru toate aceste nereguli, fostul director a fost chemat în faţa a două comisii de disciplină, pe care însă, ca politruc înşurubat în funcţie de PSD şi de satelitul său defunct ALDE, s-a străduit să le fenteze. Directorul Drăghici şi-a luat repetate concedii medicale, pe care nu le-a mai putut însă prelungi din momentul în care comisiile de disciplină au sesizat Colegiul Medicilor. În plus, am sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârşirea unor fapte penale cu ocazia achiziţiilor făcute de ASPA şi am sesizat de asemenea Curtea de Conturi pentru verificarea legalităţii încheierii şi derulării contractelor de achiziţii publice. Estimăm prejudicii de aproape 500.000 de euro şi ne vom îndrepta către instituţiile abilitate pentru recuperarea acestora", a transmis primarul Nicuşor Dan.

 

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri