2010-2015. Salariul la privat, și mai mult sub media națională

Data actualizării: Data publicării:
tineri brutarie concordia

Salariile medii din sectorul privat sunt şi mai mici în 2015 faţă de media naţională faţă de cât erau în 2010.

tineri brutarie concordia

Salariul mediu brut ce a revenit în 2015 unui angajat în sectorul privat a fost cu 118 lei mai mic decât media naţională, potrivit datelor prezentate vineri decătre Institutul Național de Statistică. Cifrele semnifică o degradare a nivelului de salarizare a sectorului privat în ultimii ani, în pofida faptului că angajatorii din mediul privat susțin că găsesc foarte greu personal pregătit corespunzător profesional.

Potrivit INS, în ceea ce privește salariul mediu net în sectorul privat, acesta a fost cu 79 de lei mai mic decât media națională.

În 2010 salariul mediu în zona privată era mai apropiat de cel din sectorul public și ambele față de media națională pe economie. La nivel de salariul brut, un angajat în zona privată câștiga în medie cu 39 lei mai puțin decât media națională. Iarăși, salariu mediu net era cu 26 de lei mai mic decât media națională, diferența de peste trei ori mai mică decât cea existentă astăzi.

Persoanele angajate în unităţile aparţinând sectorului public, realizează un câştig salarial mediu brut lunar de 2661 lei, superior mediei pe economia naţională cu 284 lei (acesta era de 76 de lei în 2010). În perioada 2010-2015 salariul mediu brut lunar a crescut pentru sectorul public cu 663 de lei, în urmă cu cinci ani salariul mediu brut în zona publică fiind de 1998 lei.

Masa cheltuielilor de personal suportate de stat a urcat cu aproape de 30% în cinci ani. Numai pentru acest an, impactul bugetar al măsurilor de creștere a salariilor, decise de Guvern, implică cheltuieli de un miliard de lei.

Evoluțiile pot fi explicate atât prin măsurile de recuperare a sumelor tăiate din salariile bugetarilor în perioada crizei economice din 2008-2009, cât și prin diferite ajustări, creșteri, recalculări ale salariilor în sectorul public, printre care și noua lege a salarizării. Dinamica salariilor în sectorul privat a fost mult mai lentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri