De ce merele româneşti nu ajung pe piaţa europeană

Data actualizării: Data publicării:
mere falticeni

Diferenţa dintre importurile şi exporturile de produse alimentare a ajuns la aproape 500 de milioane de euro. A crescut de 7 ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în 2013 şi 2014 situaţia era exact pe dos. Vindeam străinilor mai multe alimente autohtone decât produsele importate.

În primele 7 luni ale acestui an am adus mâncare din import în valoare de 3,5 miliarde de euro. Înseamnă o creştere de 11 procente faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Anca Aron, economist: „Acest consum statisfăcut în principal din import nu este ceva de dorit pentru economie. Ne aşteptăm ca inflaţia să persiste sub nivelul de 2,5 % ţintit de Banca Naţională pe fondul preţurilor importate mici”.

În topul importurilor se află carnea de porc. Consumul anual se ridică la 11 milioane de porci şi este asigurat în proporţie de peste 50 la sută din vecini.

Carnea de porc trece astfel pe primul loc în topul alimentelor aduse de peste graniţă, după ce în prima parte din an importurile au fost dominate de produsele congelate.

Nu stăm bine nici la capitolul fructe şi legume. Lipsa asociaţiilor de producători îşi spune cuvântul.

Lilieana Zanfir, reprezentantul unei lanţ de magazine româneşti iunie 2016: „Vindem cam o mie de legături de verdeaţă pe zi, nu există niciun producător român de verdeaţă, trebuie să iau mărar turcesc şi credeţi-mă că nu îmi face plăcere. În zona noastră, Vrancea, nu există producător de aşa ceva”.

Importurile cresc şi mai mult în sezonul rece. Doar o treime dintre alimentele proaspete vândute în magazine sunt produse la noi.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „În România datorită costurilor cu energia, pentru că în România este mult mai frig ca în alte ţări, atunci producţia în sere este foarte limitată sau aproape inexistentă. Sunt şi produse româneşti, merele păstrate în depozite pot fi vândute şi la un an de la recoltare, sunt o serie de legume, care se pot vinde - morcovul sau ceapa”.

Polonia produce un sfert din merele din UE, iar România doar 3,6%, potrivit Eurostat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri