Harta României se înroşeşte pe măsură ce pesta porcină ajunge în mai multe exploataţii şi ferme

Data publicării:
crescatorie de porci
Foto: GettyImages

Sacrificarea celor 140.000 de porci de la cea mai mare fermă din ţară s-a amânat pentru mâine. La ferma din Brăila, au fost semnate primele hârtii şi este aşteaptată autorizația pentru uciderea animalelor. Soluţii nu prea există pentru a salva industria de profil, aflată în prag de colaps. Asociaţiile agricole se aşteaptă ca de Crăciun, pe rafturile din magazine să ajungă produse din carne de porc şi carne proaspătă din Germania şi Spania.

Harta României se înroşeşte pe măsură ce pesta porcină africană ajunge în mai multe exploataţii şi ferme mici. Deşi virusul este confirmat doar în 11 judeţe, pericolul este unul uriaş. Nu există vaccin, iar singura soluţie este sacrificarea porcilor. A fost luată această măsură deja în cazul a 118.000 de animale, dintre care 50.000 din curţile oamenilor.

Săptămâna aceasta începe sacrificarea altor 140.000 de porci din ferma din Gropeni, judeţul Brăila, cea mai mare din ţară şi a doua ca mărime din Europa.

Cătălin Jataruc – veterinar la fermă: „Aştept avizul de la autorităţi pentru a autorizare incinerarea şi îngroparea”.

Dar la orizont nu se întrevede nicio soluţie pentru rezolvarea situaţiei porcilor morţi şi aruncaţi în Dunăre, despre care se bănuieşte că ar transmite boala mai departe.

Ciprian Cosmin - director al APM Brăila: „Am întrebat şi pe cei de la DSVSA şi DSP şi mi-au spus că nu există nicio posibilitate de a indentifica acest virus în Dunăre”.

În toată ţara avem peste 700 de cazuri de pestă porcină africană.

Emil Dumitru - preşedinte al ProAgro: „Porcii mistreţi au pătruns în Deltă undeva la sfârşitul lunii mai datorită presiunii făcute de autorităţile din Ucraina care au vânat absolut totul, Bulgaria reuşeşte să facă un gard de 100 de km, noi nu am reuşit să facem un gard în Delta Dunării.”

Până la apariţia pestei, numărul porcinelor din ţara noastră era de 4,4 milioane.

Doar în gospodăriile populaţiei avem 1,4 milioane de porci. Aceştia reprezintă 22% din consumul total de carne de porc. Restul vine din fermele mari şi din import.

Crăciunul nu se arată prea îmbelşugat anul acesta. Deja mai bine de 50% din cantitatea de carne de porc de pe mesele românilor provine de la crescători străini.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...