Ministrul Barbu a trimis Corpul de control să verifice o posibilă fraudă cu subvenții pentru stuf. Fiul lui Paul Stănescu, beneficiar

Data actualizării: Data publicării:
Plants specific to the wetlands (reeds) in the Neaslov Delta in Romania, very similar to the Danube Delta.
Foto: Profimedia Images

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură. Aceasta vine în urma informațiilor că Ștefan Stănescu, fiul liderului PSD Paul Stănescu, ar fi fost beneficiar al unor cereri transmise de două firme pentru acordarea a 5 milioane de euro subvenții pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte și inspectori Antifraudă. 

„Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a dispus o anchetă a Corpului de control în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenții. Ministrul agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte și inspectori Antifraudă. 

Reamintim că, pe parcursul elaborării fișelor de intervenție din cadrul PNS 2023-2027 au fost organizate mai multe reuniuni tehnice consultative, acestea având rolul de a asigura pe de o parte transparența procesului decizional în raport cu partenerii relevanți, si, pe de altă parte, de a îngloba contribuțiile acestora în procesul de elaborare a documentului programatic cu scopul asigurării eficienței și îmbunătățirii adresabilității viitoarelor intervenții. 

Astfel, în cadrul acestui amplu proces de consultare, MADR a primit din partea mediului asociativ mai multe solicitări referitoare la posibilitatea de finanțare a activității de paludicultură – recoltarea stufului. Acest tip de sprijin se acordă și de către alte state din Uniunea Europeană, respectiv Austria, Franța, Lituania sau Suedia. 

În urma analizei efectuate de către MADR privind posibilitatea finanțării zonelor unde are loc activitatea de recoltare a stufului, s-au constatat următoarele: 

Din materialele științifice elaborate de institutul de specialitate INCDDD Tulcea se constată că paludicultura are efecte benefice atât pentru mediu, cât și din punct de vedere economic”, arată un comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Un tun de 5 milioane de euro a fost la un pas de aprobare în instituțiile statului. Printre beneficiari se numără și fiul liderului PSD Paul Stănescu. Două firme cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții. Acum întreaga procedură este verifică de Agenția pentru Plăți în Agricultură, dar și de Comisia Europeană.

Barbu susține că nu știa că printre beneficiarii subvenției se află și fiul liderului PSD Paul Stănescu, Ștefan Stănescu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri