Stare de alertă sanitară menţinută la granița cu Ucraina și Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
controale pesta mm

Este menținută starea de alertă la granițele României cu Ucraina și Republica Moldova. Pentru a preveni apariția pestei porcine africane, orice produs de origine animală descoperit în bagajele călătorilor este confiscat. Până acum, doar la vama din Sighetu Marmației a fost confiscată peste o jumătate de tonă de produse din carne și lactate.

De mai bine de un an, de când România a interzis importurile de carne de porc din Ucraina și Republica Moldova, în vãmi au fost detașați și medici veterinari.

„Asigurăm permanența pentru a preîntâmpina apariția focarelor de pestă porcină africană în special, precum și a altor boli care ar putea fi introduse prin alimente pe teritoriul țării”, a declarat Silviu Vida, medic veterinar.

Situația este cu atât mai alarmantã cu cât și autoritãțile maghiare au trimis, zilele acestea, o notificare statului român în acest sens.

„La frontiera ucraino-ungară au fost descoperite, în bagajul unui cetățean, produse de origine animal care, confiscate și analizate, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane”, a precizat dr. Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș.

Pentru a evita apariția unui eventual focar în România, fiecare bagaj al celor care intrã în țarã este atent verificat de inspectorii vamali. În cazul în care sunt descoperite produse din carne sau lactate, sunt confiscate pe loc.

„Produsele sunt sigilate, depozitate în lada frig situată în cadrul punctului de frontieră Sighet, iar ulterior sunt transmise către o firmă specializată pentru denaturarea acestor”, a explicat Silviu Vida, medic veterinar.

Numai anul acesta, de exemplu, în vama Sighetu Marmației au fost confiscate aproape 550 de kilograme de carne, produse din carne și lactate.

Tot ca o mãsurã de prevenție, si târgurile de porci rãmân închise pe o perioadã nedeterminatã în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova. Chiar și așa, oamenii au gãsit soluții pentru porcul de Crãciun.

„Noi avem la maică-mea, ne ține la țară.”

„- Porcul de Crăciun de unde îl veți lua?
- De la noi, nu cumpărăm, că nu-i tare bun.”

„Din magazin. Este totul autorizat, e totul verificat, cel mai bine pentru sănătatea omului.”

Deși pesta porcinã africanã nu este periculoasã pentru om, pentru economia României ar însemna un adevarat dezastru. Un eventual focar ar bloca toate exporturile cãtre Uniunea Europeanã.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri