Anchetă Reuters: Cum se îmbogățește regimul lui Kim Jong Un din comerțul cu peruci și gene false

Data actualizării: Data publicării:
Set of false eyelashes in box
Perucile și genele false au reprezentat aproape 60% din exporturile declarate nord-coreene către China anul trecut. Sursa foto: Profimedia Images

Comerțul cu gene false și peruci a adus milioane de dolari Coreei de Nord și a contribuit semnificativ la redresarea exporturilor. Reuters a descoperit modalitatea prin care China îi oferă lui Kim Jong Un o portiță pentru a evita sancțiunile internaționale.

Genele false și perucile fabricate în Coreea de Nord sunt comercializate în magazinele de frumusețe din întreaga lume cu marca „Made in China”.

Prelucrarea și ambalarea genelor false nord-coreene - desfășurate în mod deschis în China vecină, cel mai mare partener comercial al țării – îi pun pe tavă regimului lui Kim Jong Un o modalitate de a evita sancțiunile internaționale, oferindu-i o sursă vitală de valută străină.

Cum ajung genele false din Coreea de Nord să fie vândute ca „Made in China”

Reuters a vorbit cu 20 de persoane - inclusiv 15 din industria genelor, precum și cu avocați comerciali și experți în economia Coreei de Nord - care au descris un sistem în care firmele din China importă produse semifabricate din Coreea de Nord, care sunt apoi completate și ambalate ca „Made in China” (fabricate în China).

Genele finite sunt apoi exportate pe piețe din Japonia și Coreea de Sud, potrivit a opt persoane care lucrează pentru companii direct implicate în comerț.

Unii dintre oameni au vorbit doar sub anonimat pentru că nu au fost autorizați să discute cu presa.

Coreea de Nord a fost de multă vreme un exportator major de produse de înfrumusețare, cum ar fi perucile și genele false. Dar exporturile au scăzut în timpul pandemiei de COVID-19, când Coreea de Nord și-a închis granițele.

Câți bani a câștigat Coreea de Nord din comerțul cu gene false, peruci și bărbi

Comerțul semnificativ cu genele produse în Coreea de Nord care trece prin China a fost reluat în 2023, potrivit documentelor vamale și a patru persoane din industrie.

Datele vamale chineze au arătat că exporturile Coreei de Nord către China s-au dublat în 2023, când granițele s-au redeschis. China este destinația pentru aproape toate exporturile declarate ale Coreei de Nord.

Perucile și genele au reprezentat aproape 60% din exporturile declarate nord-coreene către China anul trecut. În total, Coreea de Nord a exportat 1.680 de tone de gene, bărbi și peruci false în China în 2023, în valoare de aproximativ 167 de milioane de dolari.

În 2019, când prețurile au fost mai mici, a exportat 1.829 de tone la o valoare de doar 31,1 milioane de dolari.

Ce spun statele care au impus sancțiuni Coreei de Nord

Departamentul de Stat al SUA și experții internaționali estimează că Coreea de Nord confiscă până la 90% din veniturile străine generate de cetățenii săi, dintre care mulți trăiesc în sărăcie. Reuters nu a putut determina cât din veniturile din vânzările de gene au revenit guvernului lui Kim sau cum au fost utilizate.

„Trebuie să presupunem că... milioane de dolari în fiecare lună pe care Coreea de Nord le face prin acest comerț cu gene sunt folosite pentru regimul Kim Jong Un”, a declarat un avocat din Seul, Shin Tong-chan. Opinia sa a fost coroborată de alți doi experți în comerț internațional, deși niciunul nu a furnizat dovezi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul și Phenianul „sunt vecini prietenoși” și că „cooperarea normală între cele două țări, care este legală și conformă, nu ar trebui să fie ceva ieșit din comun”.

Din 2006, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a încercat să blocheze programul de arme nucleare al Phenianului prin aproape o duzină de rezoluții de sancțiuni care îi restrâng capacitatea de a comercializa produse precum cărbune, textile și petrol. De asemenea, a impus restricții stricte nord-coreenilor care lucrează în străinătate.

Sancțiunile adoptate de Consiliul de Securitate ar trebui să fie aplicate de statele membre ale ONU - toate fiind obligate legal să le pună în aplicare - folosind legislația locală. Dar nu există o interdicție directă a produselor pentru păr, așa că negoțul cu gene false din Coreea de Nord nu încalcă neapărat dreptul internațional, au declarat trei experți în sancțiuni pentru Reuters.

Reuters și-a prezentat concluziile Ministerului chinez de Externe, care a spus că „nu cunoaște circumstanțele” descrise, dar că orice presupusă încălcare a sancțiunilor ONU este „complet fără fundament”.

Ministerul de Externe al Japoniei nu a comentat concluziile Reuters, dar a spus că Tokyo, care interzice comerțul cu Phenianul, va continua să ia în considerare „cea mai eficientă abordare” față de Coreea de Nord.

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene nu a furnizat comentarii cu privire la vânzarea genelor fabricate din Coreea de Nord în jurisdicția sa.

Reuters nu a putut stabili dacă vreo companie occidentală este implicată în prezent în comerțul de gene din Coreea de Nord.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri