Băncile stau departe de criza francului elvețian. Doar două dintre ele oferă soluții pentru clienți

Data publicării:
FRANC ELVETIAN 1-4

Aprecierea explozivă a francului elveţian i-a adus pe românii cu credite în această valută în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele.

Nu am plătit şi i-am anunţat că am avut intenţia să plătesc, dar când am văzut cursul acela sub nicio formă nu pot achita. Mi-au zis să mă gândesc foarte bine, că o să fiu raportată la Biroul de Credite, le-am zis că ştiu, dar că mă gândesc foarte serios să le predau cheile casei”, spune  clienta unei bănci.

Dintre cele şase bănci care au dat cele mai multe credite în franci, doar două au venit cu o soluţie. Volksbank îngheaţă cursul la nivelul de la sfârşitul anului trecut, de 3,8 lei, iar OTP Bank reduce dobânda cu 1,5 puncte. Ambele oferte sunt valabile însă numai pentru trei luni.

„Mi s-a propus o scădere a dobânzii cu 1,5%. Nu am fost de acord, oricum, fiind o dobândă abuzivă, nu mă interesa să scadă dintr-o dobândă abuzivă acest procent, e prea mic”, spune un client.

În cazul unui client care mai are de plătit 50.000 de franci, pentru o perioadă de 20 de ani, aprecierea francului din ultimele zile i-a adus o rată cu 254 de lei mai mare. Cu reducerea temporară de dobândă, rata tot creşte, dar cu 65 de lei.

„Au fost clienţi pentru care am aplicat deja această formulă, începând de vineri, de la primele ore ale dimineţii şi da, au existat deja clienţi care au plătit rate diminuate încă de vineri”, spune Simona Lianu, director clienţi la OTP Bank.

Până acum, aproximativ 200 de clienţi au cerut diminuarea ratelor, în speranţa că lucrurile se vor linişti între timp. Alţi clienţi spun că astfel de propuneri li s-au făcut şi anul trecut, dar că nu îi avantajează, atât timp cât măsura nu se aplică pe termen lung.

Ar trebui să aibă mulţi - şi toţi cei care sunt în această situaţie - aşteptări realiste şi nu să meargă după iluzii. Există această iluzie că se poate obţine, dintr-o dată, o reducere de rată”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„BNR ar fi trebuit să ceară conversia. Ar trebui un program generalizat, de transfer treptat al obligaţiilor României, a persoanelor fizice, de la creditele în valută, în lei”, spune pe de altă parte Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar.

Asociaţia Română a Băncilor a anunţat că nu intervine în politica băncilor şi că fiecare bancă va discuta cu clienţii săi.

Potrivit datelor BNR, peste 75.000 de români au credite în franci elveţieni. 

Actualizare 17.17. Volksbank, una din cele șase bănci care concentrează majoritatea creditelor în franci elvețieni, a anunțat că va îngheța pentru trei luni cursul de schimb al monedei elvețiene, la valoarea de 3,8 lei pentru un franc.

3,8035 lei este valoarea pe care o avea francul elvețian în 31 decembrie 2014.

Banca a arătat că oferta se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împrumuturi active în franci elveţieni și este destinată exclusiv plăţii a trei rate lunare şi a oricăror sume restante, relatează Ziarul Financiar.

________________________

Actualizare 13.00. Banca Naţională a afişat noua cotaţie a francului elveţian: 4,4716 lei. Este un nou maxim istoric. În ceea ce privește EURO și dolarul american s-au înregistrat scăderi. Moneda europeană este cotată la 4,5 lei, iar dolarul este cotat la 3,88 lei.


La casele de schimb ale băncilor, francul elvețian se vindea dimineaţă cu sume între 4,56 lei și 4,61 lei.

Doar în ultimele două zile, ratele pentru românii cu credite în această monedă au crescut cu 20%.

Citiți și:
Criza francului, faza pe partide. Ce soluții propun politicienii
Îmbogățiți peste noapte, elvețienii dau năvală în Germania la cumpărături
Explicații de la Banca Națională a Elveției privind renunțarea la plafonul fix pentru franc
Câştig de un miliard şi jumătate de dolari într-o noapte. Cine a profitat de saltul francului elveţian

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri