Plaje mai mari pe litoralul românesc

Data publicării:
litoral plaja mamaia

Teritoriul României va fi mai mare cu 350 de hectare. Guvernul a dat undă verde pentru cea de-a doua parte a amplului proiect de extindere a plajelor afectate de eroziune costieră. Dacă totul va decurge conform planurilor, până în 2020, aproape toate plajele de pe litoralul Mării Negre vor fi mult mai mari. Autorităţile lucrează la documentaţia proiectului, iar anul viitor ar trebui să înceapă primele lucrări.

Prima fază a proiectului, pentru care Guvernul a alocat deja peste un miliard de lei, vizează zonele Periboina şi Edighiol, Mamaia Nord şi Centru, Constanţa, Agigea şi Eforie Sud.

În prezent, plajele din partea de nord a staţiunii Mamaia au 45 de metri. După finalizarea lucrărilor, lăţimea acestora se va dubla.

În prima etapă, proiectul prevede şi construirea unui dig pentru ca faleza cazinoului şi clădirea simbol a litoralului să fie protejate.

Digul din spatele Cazinoului va fi demolat şi reconstruit deoarece are o vechime de zeci de ani. În momentul în care marea este agitată, valurile trec peste acesta şi lovesc zidurile clădirii.

Cea de-a doua etapă de extindere a plajelor cuprinde zonele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn şi zona 2 Mai. Dar, pentru această etapă a proiectului nu sunt încă fonduri.

Lucrările se vor întinde pe o lungime de 35 de kilometri.

Mărim teritoriul României cu aproape 350 de hectare. În prima etapă ne-am propus 35 de hectare, am realizat 60 şi în a doua etapă ne propunem 350 proiectaţi şi vom vedea câţi vor ieşi din elementele proiectului executat”, a explicat Gheorghe Boeru, președintele firmei de consultanță. 

Prima fază a acestui proiect a început în 2013, când au fost lărgite cinci sectoare de plajă.

Specialiştii spun că astfel de proiecte sunt necesare pentru ca litoralul să supravieţuiască fenomenelor naturii.

„În ultimii 50 de ani pe tot litoralul românesc au pierdut peste 2.200 de hectare de zone cu nisip, pe când depunerile au fost materializate doar pe o zonă de vreo 70 de hectare”, a explicat Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină.

Lucrările care vor începe la anul ar trebui să fie gata până în 2020. Valoarea totală a proiectului se ridică la 3.4 miliarde de lei. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri