Proiectul care întoarce românii acasă

Data actualizării: Data publicării:
Germany Launches 2011 Census
MUNICH, GERMANY - MAY 09: Pedestrians walk on May 9, 2011 in the city center of Munich, Germany. Germany has launched its 2011 census nationwide with over 6,000 volunteer interviewers armed with census forms and interview addresses conducting personal interviews, while other inhabitants in Germany will fill out forms they received in the post or downloaded online. The Census will be conducted until July 31 and comes as a requirement from the European Union. (Photo by Alexandra Beier/Getty Images)

Antreprenorii din ţară se implică în repatrierea românilor cu idei. Vor să-i convingă pe românii din diaspora să revină în ţară pentru a deschide aici afaceri şi să contribuie astfel la dezvoltarea comunităţii de afaceri autohtone. Cei mai căutaţi sunt românii din Spania, Italia, Franţa, Germania, Belgia şi Marea Britanie. Fiecare persoană care revine poate primi de la stat 40.000 de euro pentru a-şi deschide un bussines, dar trebuie să facă dovada că a avut domiciliul în străinătate cel puţin 12 luni.

Ema are 40 de ani și locuieşte la Londra din 2003. Are acolo o afacere cu produse cosmetice şi cu banii câştigaţi şi-a facut o casă la Rădăuţi pentru că ar vrea să revină în România.

Ema Chimiuc: „M-am decis să vin cu o afacere și cu educație, vreau să ajut tineri care ies din liceu, să-i ajut să-și construiască, să-și facă singuri anumite produse cosmetice, să-și facă chestii practice care să-i învețe să dezvolte o afacere probabil pentru ei în viitor.”

Revenirea în țara o sperie însă după ce a ascultat experințele trăite de alții.

Dana Navala: „Cheamă-mă, oferă-mi stabilitate, la ce să vin, ce să fac. Pe când o autostradă? Mor, cât am făcut Germania, am făcut în România.”

Corupţia, lipsa infrastructurii sau birocrația excesivă sunt principalele temeri ale românilor plecați la munca în străinătate care și-ar dori să revină în țară. Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat deja pentru proiecte prin programul Diaspora Start Up 76 milioane euro, dar banii nu sunt tot pentru a pune o afacere pe picioare.

Felix Patraocanu, inițiator proiect RePatriot: „Posibilitatea de investi aici nu e numai de a te muta neapărat fizic aici, ci de a deschide un business. Mulţi români strâng mulţi bani pe afară. Au câteva sute de mii de euro strânşi şi care vin şi construiesc case. I-am întrebat pe mulţi dintre ei, cu cât o vinzi mâine, care e valoarea economică a acestei case. Casa, fizic valorează 100.000, dar dacă o vinzi nu iei pe ea 20.000. Gândeşte-te ce ar fi fost dacă ai fi investit într-un business aici?”

Radu Rughiniş, investitor repatriat: „Românul de acolo este obişnuit cu un anumit standard de calitate. Şi înţelege standardul de calitate. Doi, se duce acolo şi, datorită vieţii trăite acolo, are o atitudine altfel şi în faţa autorităţilor.”

Estimările arată că peste patru milioane de români locuiesc în afara ţării, iar exodul masiv a început nu după aderarea la Uniunea Europeană, ci imediat după 1990. Potrivit unui sondaj solicitat de un program de repatriere iniţiat de mai mulţi antreprenori români, 70% dintre cei chestionaţi au declarat ca ar vrea sa se întoarca acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri