Benzina și motorina, tot mai scumpe în Ungaria. Șoferii maghiari vin în România pentru a face plinul

Data publicării:
benzinarie din romania
În prezent, în Ungaria prețul motorinei și al benzinei se apropie de cel al combustibilului din Austria. FOTO: Shutterstock

Combustibilul e din ce în ce mai scump în Ungaria, țara care în 2022 plafona prețul motorinei și benzinei la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană. După renunțarea la această măsură, prețurile au crescut constant, iar ultima mărire a accizelor ar putea declanșa un adevărat turism economic în zona de graniță cu România. 

562 de forinți costă, în prezent, cel mai ieftin sortiment de benzină în Ungaria, ceea ce în bani românești ar însemna 7,3 lei.

Spre exemplu, la o benzinărie din Oradea același sortiment de benzină costă 6,6 lei, ceea ce înseamnă un preț mai redus cu aproape 70 de bani.

La un plin de 60 de l, pentru un șofer maghiar ar însemna o economie de aproape 42 de lei.

Acest lucru îi face pe mulți aflați în zona de graniță să treacă în România pentru a-și alimenta mașinile. Ei nu vin doar pentru prețul mai scăzut al combustibilului, ci și pentru prețul mai scăzut al mâncării, având în vedere nivelul ridicat al TVA-ului din țara vecină.

În 2021 și 2022 maghiarii au beneficiat de unul dintre cele mai reduse prețuri ale combustibilului din UE după măsura plafonării prețurilor operate de guvernul Viktor Orban. În primele săptămâni ale acestei măsuri și românii au beneficiat de aceste prețuri mai reduse, însă ulterior doar mașinile înmatriculate în Ungaria au putut să beneficize de reducere.

Potrivit presei maghiare, în prezent, în Ungaria prețul motorinei și al benzinei se apropie de cel al combustibilului din Austria, o țară cu un nivel al salariului mediu de trei ori mai mare decât cel din Ungaria.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri