BUSINESS CLUB. Adoptarea euro să fie ultima măsură dintr-un plan de reducere a decalajelor economice

Data publicării:
curs leu euro-1

Zilele intră în sac. Timpul devine scurt pentru convergența la euro. Drumul spre iad este pavat de multe intenții bune, să creștem mai repede, să dăm mai mult profesorilor, să dezvoltăm infrastructura... tot timpul a fost o motivație dintre cele mai frumoase. În 25 de ani, nu am văzut situația macroeconomică a României mai bună ca acum! Dar parcă niciodată iarăși nu văd pericolul să ne îmbătăm cu apă rece și să nu găsim un bun prilej să amânăm lucrurile serioase, de reforme structurale, și să intrăm iar într-un derapaj mizând pe cifre”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. 

Criteriile tehnice legate de evoluția cursului, de dobânzi, datorie, deficit și inflație sunt în grafic și România ar putea intra în mecanismul ratelor de schimb, anticamera obligatorie de doi ani înainte de a adopta moneda comună.

Însă economia nu este capabilă să suporte intrarea într-un sistem competitiv. În acel moment dispare controlul asupra politicii monetare și orice ajustare trebuie făcută din politica fiscală a Guvernului. În momentul în care apar dezechilibre nu se mai poate devaloriza moneda. Politica monetară se mută la Frankfurt, la Banca Centrală Europeană, și de acolo nu se vede că în Galați sau Botoșani sunt probleme și trebuie măsuri de ajustare. Rămân pârghii la îndemână, în București, dar sunt fiscale.

Statul trebuie să umble la cheltuielile sale, iar politicienii, din cauza costurilor electorale, nu sunt dispuși la măsuri rapide și cu efect.

În măruntaiele sale, economia românească nu este pregătită. Sunt destule companii care și-au dus zilele doar de pe urma inflației, mai ales în zona de stat, sau care sunt competitive la export doar pentru că leul este acum slab. România are programe de reforme structurale cu FMI și Comisia Europeană, dar toate sunt întârziate.

„Avem nevoie de zeci de miliarde pentru infrastructură, să putem să ne conectăm cu Europa. Angajamentul era pentru 2007, dar suntem în 2015 și încă n-am trecut Carpații”, a mai spus Mugur Isărescu.

Pentru a nu suferi șocuri, România trebuie să intre competitivă în zona euro. Productivitatea să fie mare, exporturile ridicate și țara să se dezvolte.

E puțin probabil ca zona euro să primească un stat candidat având un produs intern brut pe cap de locuitor mai mic, fiindcă n-ar face decât să invite probleme atât pentru zona euro cât și pentru statul respectiv. Se pune problema în cât timp ar putea România să ajungă la 63% din media Uniunii Europene. De la 55% la 63% ne-ar trebui șapte ani. Îndeplinim astăzi toate cele cinci criterii de la nominale. Există o așteptare din partea publicului – mediul de afaceri, presă, sindicate – care ar vrea să vadă deficite mai mari, să se rezolve problemele prin creșterea deficitelor. Pe cât de greu se câștigă aceste echilibre macroeconomice, pe atât de ușor se pot pierde”, a spus Valentin Lazea, economist-șef BNR. 

Adoptarea euro nu ar trebui să fie un scop în sine. Mai degrabă ar trebui să fie ultima măsură implementată dintr-un program amplu de reducere a decalajelor economice. Altfel se repetă experiențe neplăcute.

Portugalia a intrat nepregătită în zona euro pe un fond favorabil, într-o perioadă de creștere economică susținută. Când lucrurile au mers prost în lumea financiară, în Portugalia au ajuns să meargă dezastruos. A trebuit să primească asistență financiară și să treaca printr-o ajustare dureroasă.

Un alt exemplu negativ care ar putea să vină în minte este cel al Greciei. Însă Atena de fapt nu îndeplinea nici criteriile nominale. Și-a falsificat statisticile despre datoria publică cu ajutorul unor instrumente financiare derivate. Iar convergența reală nu a existat și nici nu există.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...