Cele mai bogate județe din țară

Data publicării:
harta romania

În urma crizei din ultimii ani, Bucureştiul a tot pierdut teren în afaceri, în favoarea provinciei. În prezent, business-ul din Capitală mai reprezintă doar o treime din totalul pe ţară, faţă de două treimi, în 2008. Au profitat judeţele cu o puternică industie auto şi cele în care s-a dezvoltat sectorul IT. Datorită acestor industrii şi concentrării lor doar în anumite zone, România a devenit o ţară a extremelor.

În urmă cu 8 ani, companiile din Capitală rulau aici cei mai mulți bani din toată ţara. La fiecare 100 de lei care intrau în bussinesul romanesc, peste 60 ajungeau în București. Acum, doar 30 de lei dintr-o sută mai intră în conturile firmelor din București.

Cu toate acestea, Capitala se menţine în fruntea clasamentului naţional. Toate firmele de aici au avut încasări de aproape 460 de miliarde de lei în 2015. La distanţă mare de următoarele regiuni: Ilfov, Timiş, Cluj şi Argeş, care au cifre de afaceri de 10 ori mai mici. Sunt însă companii importante în aceste judeţe, care trag greu la motoarele economiei, fie că vorbim de IT sau auto.

Afacerile companiilor din județul Timiș au crescut după criză cu 109%. Asta se vede şi în şomajul din judeţ. Unul dintre cele mai scăzute din ţară: de 1,3%.

Cauzele principale sunt legate, în primul rând, de existenţa unei forţe de muncă înalt calificată, în al doilea rând este generat de multitudinea investiţiilor realizate în periooada 2008-2012”, afirmă Ionică Imbrescu, profesor economie.

Clujul este deja capitala IT a României. Sunt 15.000 de tineri care lucrează în acest domeniu. Tocmai datorita lor cifra de afaceri a companiilor din Cluj a crescut din 2008 încoace cu 77%.

Am început în 2003, în decembrie, de fapt în 2004. Cu 5 oameni. Acum am crescut în jur de 600 de oameni care lucrează pentru piaţa americană şi germană”, spune Călin Văduva, CEO firmă IT.

În cealaltă jumătate a economiei, cea săracă, companiile abia reuşesc să aibă rulaje de câteva miliarde de lei într-un an. Mehedinţi se află la coada încasărilor, urmat de Giurgiu, Covasna, Vaslui şi Caraş-Severin.

Închiderea fabricilor şi lipsa investitorilor au dus judeţul pe ultimul loc din ţară. Cifra de afaceri a companiilor din Mehedinți ajunge la 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 10%.

Moldosin a fost cel mai mare combinat de fibre sintetice din Moldova până în 1989. Aici lucrau peste 6.000 de oameni. În 2003, combinatul a fost privatizat, iar 4 ani mai târziu a intrat în lichidare judiciară, ajungând să fie vândut bucată cu bucată.

Anul trecut, afacerile tuturor companiilor din România s-au ridicat la 1.222 de miliarde de lei, cu 12 la sută mai mult decât în 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri