30 de milioane de euro, ofertă pentru o mare companie de asigurări

Data actualizării: Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop getty
Foto: Gulliver/GettyImage

Una dintre cele mai mari companii de asigurări din România e gata-gata să fie cumpărată de nemţi. City Insurance a primit o ofertă de preluare de la un fond de investiţii din Germania. Peţitorii spun că vin cu maxim 30 de milioane de euro, a aflat profit.ro, o sumă care ar putea scoate compania din gaura financiară în care se află. Despre potenţialul cumpărător însă se ştiu destul de puţine. Trebuie să treacă testul de seriozitate al autorităţilor mai ales că în ultimii ani au existat tentative repetate de preluare a companiilor de asigurări din România din partea unor cumpărători şi fără bani şi fără istorie.

City Insurance şi-ar putea găsi salvarea financiară în Germania. Compania, pusă de autorităţi în procedură de redresare financiară, ar putea fi cumpărată de fondul de investiţii BLH. Discuţiile sunt deja în stadiu avansat. Potrivit profit.ro, nemţii i-au făcut o ofertă acţionarului majoritar şi au trimis Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan clar care arată cum s-ar face practic preluarea. Fondul de investiţii vrea să împrumute maxim 30 de milioane de euro firmei Vivendi International, care are peste 85% din City Insurance şi care e controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului prim-ministru Adrian Năstase.

Suma însă e prea mică în cărţile autorităţilor. ASF a calculat că, pentru a reintra în marja legală de solvabilitate, City Insurance trebuie să facă rost de 180 de milioane de lei, adică cu 10 milioane de euro în plus faţă de cât vor să aducă germanii. Conducerea companiei de asigurări susţine însă că găurile sale financiare nu sunt atât de adânci şi că ar intra în linie dreaptă cu cele 30 de milioane de euro promise de nemţi sau chiar cu ceva mai puţin de atât.

Un alt avans de 5-10 milioane de euro ar urma să meargă către patronul indirect al City, Dan Odobescu, dar şi către directorul general adjunct al Vivendi - cei doi urmând să primească şi alţi bani dacă, în urma vânzării, acţionarul City Insurance are performanţe financiare bune.

În schema preluării însă, banii nu sunt singura problema. După încercările unor firme obscure de a prelua Carpatica Asig şi Forte Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară verifică la sânge pedigree-ul peţitorilor. Oferta pentru City Insurance însă e văzută ca fiind mai serioasă decât cele făcute altor asigurători cu probleme financiare.

Deşi e cu un picior în groapă, compania e o ţintă bună de preluare - are unul dintre cele mai mari portofolii de RCA din ţară iar după plafonarea tarifelor reuşeşte să vândă la preţuri sub media pieţei şi să le ofere brokerilor comisioane peste medie.

Un eventual cumpărător însă va avea mult de treabă. City Insurance e compania de asigurări care adună cele mai multe reclamaţii din partea clienţilor tocmai fiindcă despăgubirile sosesc cu întârziere. Cu bani şi o reorganizare însă City ar putea să se îndrepte şi e bine poziţionată pentru asta. Specialitatea sa - RCA-ul - a ajuns în 2016 să fie o piaţa de un miliard de euro.

Foto: Gulliver/Getty Images

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri