EXCLUSIV | Imagini cu elicopterul Airbus Super Puma H215 care va fi fabricat la Brașov

Data publicării:
elicopter super puma H215

Digi24 prezintă în exclusivitate unul dintre cele mai performante aparate de luptă din dotarea NATO: elicopterul Airbus Super Puma H215, care va fi produs şi în România, la uzina din Braşov inaugurată anul trecut de preşedintele Franţei. Până la livrarea aparatului, produs 100% în ţara noastră, echipa Digi24 din Spania a avut ocazia să filmeze un elicopter similar, folosit deja de un an de forţele aeriene spaniole.

Pentru a vedea în acţiune elicopterul Airbus H215, care va fi fabricat în România, dar care e utilizat deja de aviaţia militară de aici din Spania, Digi24 a primit acces exclusiv în această bază militară din apropiere de Madrid”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 în Spania.

H215 însumeaza toate performanţele modelelor anterioare de Puma şi Super Puma din această categorie de elicoptere.

Acest elicopter are o modificare fundamentală faţă de vechile modele şi aceasta este avionica. Este un avantaj din mai multe motive. În primul rând e vorba de un cockpit digitalizat. Acesta îi oferă pilotului un avantaj extraordinar. Poate vedea toate datele într-un singur ecran. Înainte, verificarea se făcea pe diverse indicatoare, acum pe un singur ecran e toată informaţia”, explică Alfonso Maria Reyes, pilotul unui astfel de elicopter.

Cei care pilotează acest tip de elicopter spun că noua tehnologie de la bord permite menţinerea automată a aparatului asupra punctului de interes fără ca pilotul să fie nevoit sa atingă manşa. Şi vechea problemă a stabilităţii la aterizare în condiţii de vizibilitate redusă a fost eliminată, pentru că în noua versiune, centrul de greutate a fost modificat.

Aviaţia militară de aici din Spania foloseşte acest model de elicopter Airbus H215 de aproape un an de zile. Este un elicopter extrem de versatil, fie că vorbim de salvări pe mare sau pe uscat sau de transport de trupe speciale atunci când este nevoie.

Spania foloseşte aceste elicoptere mai ales în zona insulelor Canare unde se intervine pentru recuperarea imigranţilor care încearcă să ajungă din Africa pe acest teritoriu.

România deţine modelele vechi de Puma şi Super Puma pe care le întreţine şi le updatează din punct de vedere tehnologic la diverse fabrici militare din Israel.

Odată cu începerea producţiei la Braşov, aviaţia militară va putea achiziţiona elicoptere din noul model H215. Astfel, orice intervenţie de salvare, fie că e pe mare sau la munte, ar putea fi făcută fără să se mai ţină cont de condiţiile atmosferice, iar capacitatea de transport a victimelor ar creşte.

Anul trecut, preşedintele Franţei a fost la Braşov la inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus, unde lucrează 350 de specialişti. Investiţia totală este de 50 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri