Fostul ministru al Mediului de Afaceri: salariul minim diferit public-privat, o eroare

Data actualizării: Data publicării:
florin jianu govro

O eventuală departajare a salariului minim al bugetarilor de cel din mediul privat ar fi o greșeală, a declarat luni Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

florin jianu govro

"Dacă vom face o diferențiere pe salariul minim, aceasta se va repercuta inclusiv și pe salariul mediu. Discutăm de clase salariale, deci creșterea salariului minim se va răsfrânge și în creșterea salariului mediu. Atunci se va debalansa foarte mult mediul public față de mediul privat”, spune ministrul, potrivit Agerpres.

”Al doilea aspect al acestei măsuri ține de faptul că pe salariul minim nu trebuie făcută nici o modificare fără introducerea acelui mecanism prin care să se calculeze valoarea acestuia. Mecanism pe care atât partenerii sociali îl solicită, de foarte mult timp, cât și Comisia Europeană în evaluarea de țară privind semestrul european", a precizat Florin Jianu.

Salariul minim, stabilit pe baza unui mecanism de calcul

Acesta a subliniat că un mecanism de calcul pentru salariul minim este necesar având în vedere faptul că este nevoie de calcule care să arate care sunt repercusiunile și domeniile afectate.

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat precizează că din punctul său de vedere nu trebuie să existe o modificare diferențiată a salariului minim și, mai ales, atunci când se vrea introducerea unui nou prag pentru salariul minim, acesta să se facă doar cu existența prealabilă a acelui mecanism de calcul agreat și de Comisia Europeană.

"Și eu am spus asta și când am mers în Guvern. Primul lucru am cerut atât ministrului Muncii, cât și ministrului Dialogului Social, să creeze acest mecanism împreună cu partenerii sociali", a mai spus Florin Jianu.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a menționat recent că angajații din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, "începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri