Scandalul de la târgul din Paris, verificat de Guvern

Data publicării:
sial 2016

Corpul de control al premierului anchetează acuzaţiilor producătorilor care participă la târgul alimentar SIAL de la Paris. Expozanţii susţin că au dat fiecare câte 1.500 de euro pentru amenjarea unui stand românesc. Însă acest lucru nu s-a întâmplat şi au fost nevoiţi să facă improvizaţii şi să apeleze la mila organizatorilor. Ministerul Economiei spune însă că nu a cerut niciun ban şi ia în calcul posibilitatea să dea în judecată firma angajată să amenajeze standul României de la Paris.

Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „Dacă nu eşti foarte atent rişti să treci pe lângă zona dedicată produselor româneşti fără ca măcar să o observi. Există standuri făcute la cel mai înalt nivel. În spatele meu este cel al Braziliei. Este din lemn, cu parchet, şi are o sală luminoasă în care să fie primiţi potenţialii clienţi.”

Chiar şi aşa, producătorii români spun că au fost nevoiţi să plătească 1.500 de euro pentru a nu face România de râs. Au fost peste 30 de firme româneşti la târg.

Aurel Simion, expozant: „Trebuie să luăm atitudine. Nu vrem daune sau altceva, doar pentru atitudine. Să se înţeleagă, de ministere sau autorităţi, că nu mai merge şi aşa.”

Bobi Purda Nicoară, expozant: „A fost nevoie să stăm cu ochii pe ceea ce ne interesează. Noi ne-am făcut treaba dar au fost nişte probleme. Sper ca aceia în sarcina cărora cad astfel de lucruri să facă ceva în sensul ăsta şi să ia atitudine.”

Banii au fost strânşi de Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc. Care acum, ameninţă că dă în judecată Ministerul Economiei.

Ştefan Pădure, preşedinte APAR: „Dacă au fost 36 de participanţi şi din aceştia 29 erau membri APAR, am strâns 36.000 de euro.”

Reprezentanţii firmei care ar fi trebuit să amenajeze standul pe banii statului român spun că oficialii din Ministerul Economiei le-au trimis contractul semnat cu trei zile înainte de eveniment. Spun că nu au mai avut timp să se ocupe de organizare, dar că au trimis, în cele din urmă, scaune şi alte produse la Paris, din bunăvoinţă.

Ministrul Economiei dă vina pe birocraţie pentru situaţia creată. „Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme şi că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui. Mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie şi utilităţi. Trebuie însă să învăţăm din fiecare greşeală, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocraţia din minister”, a scris vicepremierul Costin Borc pe Facebook.

Firma care ar fi trebuit să amenajeze standul de la Paris este o companie din Petroşani abonată la contracte cu statul şi care se ocupă, în general, de târguri internaţionale. Visa SA a mai încasat sute de mii de euro de la Ministerul Economiei pentru alte evenimente asemănătoare. Potrivit site-ului termene.ro, acţionari sunt Sorin Apostu şi Doru Buldur. Primul a fost prefect de Hunedoara, iar apoi, până în 2012 consilier în Ministerul Economiei, când instuţia era condusă de Adriean Videanu.

Ministerul Economiei caută soluţii să iasă din scandalul creat în jurul organizării defectuoase a târgului SIAL din Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume, luând inclusiv în calcul să dea în judecată Visa SA, firma care a fost desemnată câştigătorul licitaţiei pentru organizarea evenimentului, au declarat miercuri surse oficiale din cadrul instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat miercuri că a început o acțiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri