Companiile de asigurări nu mai au voie să modifice tarifele RCA mai des de o dată pe an

Data publicării:
rca 1

Asigurătorii care încheie poliţe RCA au obligaţia să practice aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat, al cărei cuantum va acoperi toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, scrie Mediafax.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat un set de măsuri prudenţiale cu impact direct asupra întăririi solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi a protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Setul de măsuri se referă la modificarea normelor RCA, îmbunătăţirea procedurii de soluţionare a petiţiilor din sectorul asigurări şi ajustarea, în scop prudenţial, a cerinţelor minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor", a declarat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu.

În privinţa proiectului de normă privind RCA, care va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, modificările au impact asupra activităţii de subscriere a poliţelor RCA şi asupra activităţii de constatare şi lichidare a daunelor.

Reprezentantul ASF a spus că, pentru o mai bună transparenţă a procesului de vânzare a poliţelor către asiguraţi, au fost stabilite în sarcina asigurătorilor obligaţii privind modul de ofertare a poliţelor RCA, indiferent de canalul de distribuţie (direct sau prin intermediar).

Astfel, asigurătorii autorizaţi să încheie poliţe RCA/intemediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa contracte RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF.

"De asemeneea, asigurătorii RCA au obligaţia de a practica aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat. În plus, este interzisă asigurătorilor RCA/intemediarilor în asigurări acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea unei poliţe de asigurare RCA", a spus Coca-Constantinescu.

O altă prevedere a normei spune că oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum 3 zile şi să conţină în mod obligatoriu următoarele informaţii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.

Oferta RCA trebuie să conţină criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv răspunsurile oferite de către potenţialul asigurat (spre exemplu: vârstă, domiciliu, marcă vehicul etc.).

"Asigurătorilor li se va interzice să modifice tarifele de primă mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, notificată către ASF", a spus prim-vicepreşedintele ASF.

El a adăugat că asigurătorii RCA sunt obligaţi să utilizeze tarife de primă astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA.

"Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare", a spus Coca-Constantinescu.

Viitoarea normă RCA prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de către asigurători în baza tarifului de primă şi impune menţionarea pe poliţa de asigurare a comisionului de intermediere sau a cheltuielii medii de achiziţie directă, acestea fiind incluse în prima de asigurare totală.

"Asigurătorii vor avea obligaţia să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziţie înregistrate şi să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanţa politicilor de achiziţie cu obligaţiile asumate prin poliţele încheiate. ASF îşi rezervă dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportaţi, în scopul protejării asiguraţilor/păgubiţilor, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere", a spus Coca-Constantinescu.

Varianta iniţială a proiectului de normă RCA, publicată la finele lunii iulie, prevedea că nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA să nu depăşească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.

În prezent, potrivit datelor ASF, comisionul mediu la RCA este de 18%.

"Intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării", a spus Coca-Constantinescu.

Varianta iniţială a proiectului de normă spunea că asigurătorii RCA vor avea obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asigurătorului, sau în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării.

Întrebat dacă preţul mediu al RCA va creşte după intrarea în vigoare a normei de la 1 ianuarie, reprezentantul ASF e evitat să dea un răspuns ferm, dar a afirmat că, de la începutul acestui an, tarifele RCA din piaţă au cunoscut majorări, cum ar fi cazul Astra, unde avansul preţului a fost de 50%.

Coca-Constantinescu a spus că noua normă RCA prevede posibilitatea externalizării activităţii de constatare şi lichidare a daunelor RCA.

De asemenea, în cazul daunelor totale, stabilirea valorii reale a vehiculului se va realiza pe baza sistemelor de specialitate, eliminându-se grila de uzură.

Totodată, în stabilirea cuantumului despăgubirilor, norma stabileşte limitarea acoperirii poliţelor RCA la nivelul preţurilor practicate de reprezentanţele auto din România.

"Norma stabileşte termene şi obligaţii privind constatarea daunelor (spre exemplu efectuarea reconstatărilor în termen de maximum 3 zile de la solicitare)", a spus reprezentantul ASF.

În privinţa normei privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi brokerilor în asigurări, ASF a obligat societăţile de asigurare să publice lunar, pe site-ul propriu, informaţiile pentru toate petiţiile înregistrate indiferent de provenienţa acestora (atât direct la societatea de asigurare, cât şi petiţiile înregistrate la ASF).

Datele vor actualizate în primele 7 zile ale fiecărei luni. Trimestrial, brokerii de asigurare trebuie să raporteze la ASF situaţia petiţiilor înregistrate.

De asemenea, ASF a definit clar noţiunile de "petent", "împuternicit legal" şi "petiţie", pentru a stabili persoanele îndreptăţite să depună petiţii referitoare la activitatea asigurătorilor şi brokerilor de asigurare.

"În plus, norma detaliază modul de înregistrare a petiţiilor în registrul electronic unic, în condiţii de securitate. Modificarea a rezultat ca urmare a controalelor efectuate de către ASF la societăţi, care au relevat un mod neunitar de înregistrare a petiţiilor", a spus Coca-Constantinescu, care a adăugat că scopul acestor modificări este soluţionarea mai rapidă şi eficientă a petiţiilor asiguraţilor/păgubiţilor referitoare la societăţile/brokerii de asigurare.

În privinţa modificărilor privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor, reprezentantul ASF a spus că autoritatea doreşte să determine asigurătorii să reducă ponderea activelor nelichide din portofolii în vederea creşterii capacităţii lor de a-şi onora obligaţiile asumate prin contractele de asigurare.

"Modificarea este de natură prodenţială, iar asigurătorii trebuie să se conformeze noilor cerinţe începând cu al patrulea trimestru al exerciţiului financiar 2014", a afirmat reprezentantul instituţiei.

Printre modificările normei se numără eliminarea anumitor tipuri de active admise (spre exemplu terenuri agricole şi extravilane) şi ajustarea/introducerea unor limite de reprezentare a rezervelor tehnice pentru trei tipuri de active.

"De asemenea, se va reduce de la 40% la 20% ponderea admisă a terenurilor şi construcţiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor. În plus, 90% din rezervele tehnice brute vor reprezenta depozite şi disponibilităţi la instituţii de credit, dar nu mai mult de 20% din rezerve într-o singură instituţie de credit", a spus reprezentantul ASF.









Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri