Criză de cartofi prăjiți

Data actualizării: Data publicării:
cartofi prajiti
Criza containerelor a dus la o criză a cartofilor prăjiți la fast-food-urile din Asia Foto: Profimedia Images

Suntem în vremea penuriei și a crizelor, așa că nu e de mirare că  s-a ajuns și la o criză a cartofilor prăjiți pentru fast-food. Asia se confruntă cu un astfel de fenomen. Acolo lanțurile mari de restaurante au ajuns la raționalizarea porțiilor sau la înlocuitori ai cartofilor prăjiți. 

Lanţuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai în condiţiile în care blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate aduse din SUA şi Europa, relatează Bloomberg.

Afişele puse la unele restaurante KFC din Singapore îi informează pe clienţi că firma va înlocui garniturile de cartofi prăjiţi cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza „perturbărilor apărute în livrările globale”.

Din acelaşi motiv, restaurantele McDonald's din Malaezia şi Indonezia au oprit vânzările de porţii mari de cartofi prăjiţi încă de luna trecută.

Transporturile sunt îngreunate de apariția variantei Omicron, care a dus la înmulţirea controalelor vamale în porturi. McDonald's a fost nevoit să raţionalizeze cartofii prăjiţi la restaurantele din Japonia încă de la sfârșitul anului trecut, după ce inundaţiile din portul canadian Vancouver şi coronavirusul au blocat livrările, arată Agerpres.

Cartofii pai folosiţi de restaurantele KFC din Singapore sunt importaţi din SUA şi Europa. Lipsa de personal şi producţiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest a SUA, au fost agravate de congestionarea porturilor americane şi canadiene de pe coasta Pacificului.

La acestea se adaugă şi faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei. În medie, zilnic, 17 nave portcontainer aşteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creştere faţă de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanţă Project44.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri