S-au scumpit legumele înainte de Paște. Cât costă în trei orașe din țară

Data publicării:
ceapa verde ridichi piata constanta aprilie 2019

Ca înaintea oricărei sărbători, au crescut preţurile. În pieţe s-au scumpit toate produsele, de la banala legătură de ceapă până la legumele din import. Cele mai mari preţuri le au roşiile produsele în serele din ţară şi cartofii noi.

În majoritatea pieţelor din Constanţa, legumele au alte preţuri faţă de săptămâna trecută. Kilogramul de ceapă costă 2 lei, faţă de 1,5 lei acum câteva zile. La fel şi usturoiul. Cel mai mult s-au scumpit legumele verzi, iar ridichile au ajuns aproape produse de lux: chiar şi 4 lei legătură de la 2 lei.

Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: În piețele din Constanța, ustoroiul verde costă 2,5 lei, o legătură de ceapă - 2 lei, castraveții sunt 12 lei un kilogram, iar roșiile ajung 30 de lei.

Cine vrea să mânânce cartofi noi pe finalul postului trebuie să scoată din buzunar 8 lei pentru un kilogram. Vânzătorii spun că prețurile au fost mai mari în angrouri și au fost nevoiți să scumpească legumele.

Vânzătoare: Da, s-au scumpit, dar noi nu băgăm, nu avem profit mare, nu avem adaos comercial mare. Punem 50 de bani, un leu, cel mult 2 la unele produse. Dar la verdețuri cel mult 50 de bani.

Client: Mie, care am în grădină, mi se par scumpe. Se muncește mult pentru ele, este adevărat, dar sunt destul de scumpe.

Şi în pieţele din Capitală cumpărăturile costă mai mult. În special când e vorba despre legume şi fructe de import.

Cumpărător: Au crecut foarte mult toate prețurile.

Cumpărător: Chiar acum mă uitam, 3 fire - 2 lei, mă duc afară să văd dacă găsesc mai ieftin, dacă nu... trebuie să iei, vreau să îmi fac un stufat și trebuie să îmi iau, nu am ce să fac.

Vânzătoare: La noi, țăranii, nu mi s-a părut că sunt prețuri diferite. Produsele de afară sunt, pentru că sunt cumpărate cum sunt cumpărate, pe bani scumpi, euro s-a scumpit, sunt mai mari.

Sibienii, în schimb, fac piaţa cu mult mai puţini bani. Prețurile legumelor de sezon au rămas aceleași în prag de Paşte, ba chiar au scăzut în unele pieţe.

Marinela Țurcă, producător: Tot la doi lei, 3 legături 5 lei, ceapa la fel. Toate merg la același preț. (Și merită? Vă scoateți cheltuielile?) Nu, dar ce să facem? Să o aruncăm? O dăm și mai ieftin, așa cum se poate. Nu putem să o aruncăm.

Producător: Păi nu s-au scumpit, ia uite, stăm cu ea, bate vântul pe ea, sunt mai ieftine ca anul trecut, la un leu legătura. N-ai cui să le dai.

Client: Acceptabil. 5 lei trei legături. Vi se pare mult, puțin? Acceptabil.

Preţurile ar mai putea creşte la final de săptămână, când oamenii vor face cumpărăturile pentru masa de Paşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri