Cuba comunistă nu-și mai permite să crească prețurile din cauza sărăciei. Planul guvernului a fost amânat

Data publicării:
A Cuban person sits in a rocking chair by a bus stop speaking with a man in a cycle. Other people walking in the area.
Oficialii Ministerului Transporturilor au planificat creșteri ale tarifelor de transport public cu autobuzul, avionul și trenul pentru 1 martie, dar au amânat decizia. Sursa foto: Profimedia Images

Cuba a anunțat joi seara că va amâna o propunere nepopulară de a majora tarifele pentru transportul public, aruncând în haos planul guvernului comunist, anunțat recent, de creștere a prețurilor în acest an, în economia dominată de stat, transmite Reuters.

Anunțul a venit la o zi după ce guvernul comunist a amânat o altă creștere controversată, de cinci ori a prețului la benzină, planificată pentru 1 februarie, spunând că un atac cibernetic din afara Cubei a împiedicat implementarea.

„Deoarece prețul combustibilului rămâne neschimbat, prețurile transportului (public) vor fi menținute”, a declarat joi seara Walter Luis Duvergel, directorul Viajero, una dintre companiile de transport ale statului, pentru televiziunea de stat.

Oficialii Ministerului Transporturilor au planificat creșteri ale tarifelor de transport public cu autobuzul, avionul și trenul pentru 1 martie, dar au spus că aceste prețuri vor fi acum amânate până la noi ordine.

Întârzierile au schimbat un plan mai larg de creștere a prețurilor, despre care guvernul a spus că este necesar pentru a domoli un deficit fiscal în creștere. Criticii au atacat politicile ca fiind inflaționiste, intempestive și lipsite de stimulente pentru producția internă aflată în dificultate.

Creșterile planificate, anunțate inițial în decembrie și începutul lunii ianuarie, au zguduit Cuba, unde rezidenții depind de un program vast de alimente, combustibil și medicamente subvenționate de stat.

Mulți cubanezi, deja lipsiți de numerar pe fondul unei crize economice și a penuriei larg răspândite, au răsuflat ușurați după anunțul amânării.

„Este cel mai puțin (au putut să facă)”, a spus Havana Ismaray Guevara, 38 de ani, care se pregătea vineri să ia un taxi. „Sper (prețurile) să rămână așa cum sunt, pentru că într-adevăr salariile noastre nu sunt suficiente pentru nimic”.

Guvernul a mai spus că va crește prețurile în lunile următoare pentru gazul lichefiat, folosit pentru gătit, precum și pentru energia electrică consumată de utilizatorii de top, dar a promis că îi va proteja pe cei vulnerabili de creșterea costurilor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri