Cum îi răspunde directorul CNIT lui Claudiu Năsui, după ce ministrul a trimis Corpul de Control la centru în urma unui reportaj Digi24

Data actualizării: Data publicării:
Sală a Centrului Naţional de Învăţământ Turistic
Sală a Centrului Naţional de Învăţământ Turistic. Foto: cnit.ro

Cristian Petrescu, directorul general al Centrului Național de Învățământ Turistic (CNIT), reacționează după ce ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că a trimis Corpul de Control la această instituție, în urma unui reportaj difuzat de Digi24 în campania „Statul la stat”.

Povestea postată de Claudiu Năsui, actualul ministru al Economiei legată de Centrul Național de Învățământ Turistic (CNIT), preluată de presă în ultimele 2 zile, merită să fie demontată, pentru că este fix ca la Radio Erevan”, spune Petrescu într-un comunicat de presă.

El arată că CNIT nu avea cum să organizeze cursuri înainte de 2017, reproș făcut de ministru, „pentru că anterior anului 2017 Compania nu era Centrul Național de Învățământ Turistic, ci Compania de Investiții în Turism. Nicio legătură cu școala. Abia în 2017 a redevenit, după o pauză de 8 ani, o companie de stat cu atribuții de școală de turism”.

Eu am preluat mandatul de conducere a CNIT abia în februarie 2020, în debutul pandemiei iar acum sunt în derulare două proiecte europene, în care sunt formate 250 de persoane (de 10 ori mai mult decât în perioada anterioară). În plus, suntem în evaluare cu un alt proiect european, în care vom forma, pe competențe digitale, încă 150 de angajați în turism”, spune Petrescu.

El adaugă că valoarea salariului mediu al salariaților în cadrul CNIT nu este de 19.500 lei și că sunt salariați care au minimul pe economie, adică 1.800 de lei in mână.

Ba chiar și pe acelea le-am redus, prin repartizarea salariaților pe proiecte, deci plătite din fonduri europene”, adaugă el.

Încă din perioada 1998 – 2002 CNIT se află în asociere cu două societăți private, iar sumele totale din buget aferente salariilor se referă la un număr de aproximativ 65 de angajați (totali ai asocierilor, inclusiv cei aparținând celor doua societăți private) și nu la cei doar 14 ce aparțineau și erau platiți de CNIT în 2019. Ați împărțit un buget de salarii al asocierii la 14 salariați în loc de 65 și e normal că v-au rezultat sume abracadabrante, menite să inflameze bunul simț al românului.

Toți acești salariați ai CNIT (pe lângă programele de formare pe care le derulează) au grijă ca bunurile din proprietatea statului, două hoteluri, trei restaurante, baza de agrement și 66.000 mp în nordul Bucureștiului, în valoare de peste 46 de milioane de euro, să fie exploatate așa cum trebuie de către asociații privați, tocmai ca să aducă venituri statului, adică românilor”, adaugă el.

Postarea Dvs. este doar o poCNIToare, o fumigenă pentru presă, ca la Radio Erevan: nu stăteau ci munceau, nu câștigau mult ci puțin și nu mâncau banii românilor ci le aduceau profit”, arată Petrescu într-un mesaj adresat ministrului.

Năsui a anunțat marți că a trimis Corpul de control al ministerului la CNIT, în urma unui reportaj Digi24 - „Statul la stat”.

Conform ministrului, compania de stat a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative, iar salariul mediu din companie este de aproape 19.500 lei pe lună.

Compania există de mulți ani și ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiți bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat. În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri și au format un număr de 47 de persoane. Din 2012. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală”, a mai scris ministrul Economiei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri