Ministerul Finanțelor: România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital

Data actualizării: Data publicării:
bani, fonduri UE, euro
Parlamentul European şi ţările UE au stabilit bugetul pentru 2022. Foto: Getty Images

România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital „la costuri atractive”, după lansarea, pe 7 aprilie, a primei emisiuni de euroobligațiuni din acest an pe piețele internaționale de capital. Este cel mai mare volum de finanțare realizat de România într-o singură tranzacție, a anunțat Ministerul Finanțelor.

„Succesul primei emisiuni de euroobligațiuni a României din anul 2021 reconfirmã încrederea de care se bucurã țara noastrã din partea investitorilor la nivel internațional. Deși criza generatã de pandemia Covid-19 nu a luat sfârșit, aceastã tranzacție dovedește faptul cã mãsurile și obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetarã și relansarea economiei românești, apreciate deja de instituții internaționale, sunt recepționate pozitiv și de comunitatea investiționalã”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare

Ministrul a precizat că prin aceastã emisiune România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021 și și-a consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul).

„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19”, a spus Alexandru Nazare.

Valoarea totalã a emisiunii de euroobligatiuni este de 3,5 miliarde euro, cu o subscriere finalã de 10 miliarde EUR, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori.

Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,104% și o ratã de dobândã de 2,000% pe an și 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândã de 2,750% pe an.

Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturitãților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%.

Totodatã, bãncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurãri au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.

În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Société Générale și UniCredit Bank AG.

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...