ROBOR a scăzut la minimul ultimelor 30 de zile, în timp ce Consiliul Concurenței verifică băncile și dobânda BNR a crescut

Data publicării:
bancnota lei romania
Sursa foto: Profimedia Images

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 8,10% pe an, de la 8,13% pe an, miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Această valoare n-a mai fost întâlnită în cazul ROBOR la 3 luni din data de 12 octombrie, când nivelul indicelui a fost de 8,11%.

ROBOR la 3 luni s-a aflat pe un trend descrescător în ultimele șapte zile, după ce a atins nivelul de 8,20% la începutul lunii noiembrie - maximul ultimilor 12 ani.

BNR a crescut pentru 8-a oara dobânda de politică monetară

Zilele trecute, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75%pe an, de la 6,25%. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an.

Este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta.

Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.

Consiliul Concurenței verifică băncile

Începând cu 1 noiembrie, Consiliul Concurenţei a efectuat mai multe inspecţii inopinate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel naţional.

Partenerii noștri