Rușii se grăbesc să-și facă provizii de electronice, medicamente și alte bunuri, pe măsură ce criza economică din țară se adâncește

Data actualizării: Data publicării:
UNIQLO brand store in Moscow, Russia - 08 Mar 2022
Rușii s-au grăbit să cumpere electronice și produse farmaceutice și au cheltuit mai mult pe haine și alimente în prima săptămână a lunii martie. Foto: Profimedia Images

Rușii s-au grăbit să cumpere electronice și produse farmaceutice și au cheltuit mai mult pe haine și alimente în prima săptămână a lunii martie, potrivit băncii Promsviazbank (PSB), astfel făcându-și provizii de bunuri în contextul în care rubla și-a pierdut foarte mult din valoare iar sancțiunile Occidentului au tăiat din comerț, transmite Reuters.

Prețurile la bunuri au crescut în Rusia de când invazia Moscovei în Ucraina a început pe 24 februarie, care a declanșat adoptarea de sancțiuni de către Occident, care au izolat economia și au dus moneda rusească către minime istorice. Multe dintre cele mai mari companii din lume și-au suspendat operațiunile iar statul este în mare parte exclus de la sistemul financiar internațional.

Un cetățean rus de rând a cheltuit cu 21% mai mult în prima săptămână a lunii comparat cu media pe luna februarie, ca urmare a inflației și a cererii mari pentru aprovizionare, a transmis PSB într-o notă, după ce a analizat tranzacțiile pe cardurile de credit și de debit.

PSB oferă o gamă largă de servicii dar s-a concentrat pe angajații de la stat și pe sectorul apărării de când a fost salvată de banca centrală în 2017.

Cheltuielile pe bunurile electronice au crescut cu 30%, cele cu farmaceutice s-au majorat cu 22% iar cererea pentru haine, pantofi și cheltuielile din supermarket au urcat cu 16%, mai transmite PSB.

Ajustat la inflație, cererea pentru aceste tipuri de produse s-a mărit cu valori între 14% și 21%, potrivit PSB. Rușii și-au redus cheltuielile în cafenele și restaurante cu 6%, mai arată datele.

Într-un mediu stresant, „clienții vor să fixeze prețurile și să cumpere nu doar produse populare dar și produse de bază”, a spus, în notă, Dmitri Grițkevici, care conduce analiza pe sectorul financiar-bancar de la PSB.

Grițkevici se așteaptă ca cererea să se calmeze în săptămânile care urmează, pe măsură ce se restabilesc lanțurile de aprovizionare din China și India.

Inflația anuală a ajuns la 10,42% pe 4 martie, potrivit ministerului economiei, în creștere de la 9,05% cât era pe 25 februarie.

Inflația săptămânală a crescut cu 2,22% de la 0,45% cât era săptămâna trecută, cel mai mare nivel din 1998.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...