Domeniile ”.ro” vor fi înregistrate pentru cel puțin cinci ani

Data publicării:
Internet1

Companiile de web hosting din România cer Registrului naţional RoTLD, într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri presei, să publice online, spre consultare, propunerea detaliată privind introducerea tarifului de înregistrare şi mentenanţă pentru domeniile ".ro", şi să prezinte fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare a domeniilor ".ro" pe minimum cinci ani.

Internet1

Un număr de 15 companii de web hosting (găzduire a site-urilor web), partenere RoTLD, şi asociaţia patronală Consiliul Român pentru Publicitate, au trimis, miercuri, o scrisoare în care solicită discuții privind noi proceduri de înscriere a siturilor de internet ”.ro”, concomitent cu introducerea unei așa-zise taxe de maintenanță.

RoTLD a anunţat, în 23 decembrie 2016, introducerea tarifului de înregistrare şi mentenanţă anuală pentru domeniile ".ro", decizie motivată prin necesitatea alinierii domeniilor ".ro" la practicile internaţionale din industrie, potrivit Economica.net.

Înregistrarea pe perioadă limitată a domeniilor web şi reînnoirea în cazul în care solicitantul doreşte folosirea în continuare a domeniului este necesară pentru a debloca numelor de domenii ".ro" care au fost înregistrate şi care în prezent nu mai sunt folosite. Un alt argument adus de RoTLD este necesitatea acoperirii costurilor zilnice de menţinere în funcţiune a înregistrării, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de "help desk", costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități.

"Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu ".ro" se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță", a anunţat RoTLD în decembrie.

Deciziile ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.

Potrivit companiilor de web hosting, RoTLD a organizat, în 18 ianuarie, o întâlnire cu partenerii săi, companii de web hosting prin care se înregistrează aproximativ 60% din domeniile ".ro".

Tarifele de mentenanţă comunicate sunt de 39 de euro plus TVA pentru înregistrarea unui domeniu pe cinci ani.

În prezent, înregistrarea unui domeniu ".ro" costă 51,26 dolari SUA plus TVA, adică un total de 61 USD, plătibil la cursul BNR din data facturii. Nu există taxă de mentenanţă anuală, astfel că înregistrarea se plăteşte o dată şi rămâne valabilă.

Măsuri excesive

Companiile de web hosting consideră că necesitatea înregistrării unui domeniu pe cinci ani, cu plata aferentă, este o măsură neobişnuită în industrie. "Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, ".au" - minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale țărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, ".gr" - 2 ani, ".hu" - 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie", se arată în scrisoarea deschisă trimisă miercuri de partenerii RoTLD.

"ROTLD are 80 de parteneri localizați în toată țară, cât și în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza și transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi", se mai spune în scrisoare.

În prezent sunt înreigstrate peste 900.000 de domenii ".ro".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri