Economistul-șef al BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Refolosiți lucruri, călătoriți cu trenul, nu cu avionul”

Data publicării:
valentin lazea
Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că „de doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv, ceea ce va face un iad din viața datornicilor”. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că „de doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv, ceea ce va face un iad din viața datornicilor”. El a îndemnat oamenii să nu mai aștepte să crească nivelul de trai, ci să apeleze la alte soluții, precum refolosirea unor lucruri sau repararea lor și să meargă mai mult cu mijloacele de transport în comun.

Valentin Lazea a declarat pentru HotNews că oamenii deja trăiesc cu mult peste posibilități și să nu se mai aștepte să le crească nivelul de trai.

„Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”, a spus economistul-șef al BNR.

De asemenea, a afirmat că traiul pe datorie, creditul, nu a existat dintotdeauna și că era „o chestie foarte riscantă până la 1914 și foarte izolată”.

Totodată, a mai adăugat că dacă productivitatea unei persoane scade, dar primește mai mulți bani, ea nu devine mai bogată, ci mai săracă, pentru că „va veni inflația și îi va lua”.

El a mai explicat că politicienii mizează pe necunoașterea economiei de către publicul larg.

„Toți economiștii știu că iluzia banilor este un instrument de a manipula masele zicându-le vă mai dăm niște bani. Și oamenii zic ura, trăiască, dar nu se gândesc că poate nu au o creștere de productivitate care să justifice acei bani”, a mai spus Lazea.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri