Educația rutieră la liceu: Lecții pentru prevenirea accidentelor

Data actualizării: Data publicării:
1280 x 720 Articol susținut de MOL

Pentru a contribui la creșterea siguranței rutiere, Asociația E.D.I.T., Poliția Română și MOL România derulează programul „Ora de educație rutieră la liceu”, în anul școlar în curs. Prin acest demers, peste 3.000 de elevi, din 15 licee din București și din țară, vor învăța cum pot să se protejeze în trafic.

Elevii participă la cursuri interactive care abordează teme legate de siguranța rutieră, acordarea primului ajutor și conducerea defensivă. Scopul este de a le oferi toate informațiile de care au nevoie pentru a fi în siguranță în trafic, pentru a se feri de pericole, pentru a nu ceda influențelor negative din anturajul lor, dar și pentru a interveni eficient în cazul incidentelor din trafic.

De asemenea, pentru a înțelege mai bine riscurile de la volan, elevii au ocazia să folosească un simulator de accidente, care le arată, în condiții de siguranță maximă, cum s-ar simți o coliziune frontală, produsă la o viteză mică. Chiar și la o viteză mai mică de 15 km pe oră, purtarea centurii de siguranță este esențială, fiindcă impactul se resimte destul de puternic, iar cei care sunt neasigurați în mașină se pot accidenta.

Elevii de liceu sunt ajutați să descopere cum pot oferi primul ajutor. Ei învață cum să acorde asistență victimelor, dacă și în ce situație trebuie să ajute la evacuarea victimelor blocate în vehicule, dar și cum să comunice cu serviciile de urgență. O intervenție promptă, acordată chiar și de o persoană care nu are studii de specialitate, dar care știe principiile de bază, poate face diferența între viață și moarte.

O parte importantă a cursurilor este dedicată conducerii defensive. Elevii descoperă care sunt elementele din mediul înconjurător la care trebuie să fie atenți și cum să anticipeze potențialele pericole din trafic. Aceștia învață de la un pilot de raliu cum trebuie să reacționeze în cazul în care văd comportamente agresive la volan, precum depășirile făcute în condiții de nesiguranță sau frânarea bruscă.

Situația accidentelor din România indică nevoia acută de educație rutieră. Anul trecut, 28% dintre accidentele grave au fost provocate de șoferi cu mai puțin de un an experiență la volan.

Acesta este motivul pentru care programul „Ora de educație rutieră la liceu” se concentrează pe informarea tinerilor, unii dintre ei viitori șoferi, care vor fi astfel mai pregătiți să facă față provocărilor din trafic și să de deplaseze în condiții de siguranță.

MOL România, Poliția Română, alături de fondatorii programului „Ora de Educație Rutieră la Liceu”, asociația E.D.I.T. și-au propus ca prin acest demers să contribuie la prevenirea accidentelor cauzate de condusul iresponsabil sau conduita în trafic. Programul „Ora de Educație Rutieră la Liceu” este o investiție într-un viitor mai sigur, cu decizii mai înțelepte luate, în primul rând, de șoferii începători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri