Burduja: Exim SUA a aprobat finanţarea pentru studii de fezabilitate necesare construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja la o sedinta
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Facebook

Exim SUA a aprobat o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat luni seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

„Am început cu energie bună săptămâna. Veştile bune au venit din Washington, unde Exim SUA a aprobat în unanimitate o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Un proiect pe care îl vom vedea finalizat peste 8 ani de zile, iar pentru asta trebuie să facem paşi în fiecare zi. Şi facem”, a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Ministerul Energiei a anunţat săptămâna trecută intenţia Guvernului Canadei de a pune la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

Interesul pentru finanţarea proiectului Unităţilor 3 şi 4, în valoare de trei miliarde dolari canadieni, anunţat de Guvernul canadian, completează interesul exprimat de Statele Unite ale Americii, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru aceleaşi unităţi.

Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care se numără printre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic şi sunt sigure. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune, a arătat recent Nuclearelectrica. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...