Burduja, la cel mai mare eveniment energetic din lume: Trebuie să lucrăm împreună. Este prima lecție pe care o aducem din România

Data publicării:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat azi la Abu Dhabi la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023, cel mai mare eveniment din lume dedicat sectorului energetic.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat azi la Abu Dhabi la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023, cel mai mare eveniment din lume dedicat sectorului energetic.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat azi la Abu Dhabi la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023, cel mai mare eveniment din lume dedicat sectorului energetic. El a vorbit despre proiectele energetice majore ale României.

„Trebuie să lucrăm împreună. Este prima lecție pe care o aducem din România. Avem 20 de miliarde de euro granturi pentru investiții în surse regenerabile, în tranziția energetică”, a spus Burduja, în deschiderea evenimentului.

„Să vă dau un exemplu: am avut un apel competitiv în valoare de 400 de milioane de euro. Voiam să stimulăm construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană. Am ajuns să construim 3,5 Gigawați.Atât timp cât guvernul joacă bine acest rol de facilitator, stimulează piața privată și creează condițiile potrivite. Asta trebuie să facem”, a explicat el.

„În al doilea rând, cred că trebuie să ne îngrijorăm de tranziție și transmitere. Avem o colaborare transfrontalieră și, având în vedere creșterea energiei verzi în mixul energetic, e nevoie de o mai mare capacitate de echilibrare a sistemului”, a continuat ministrul.

„O soluție pe care am găsit-o este curentul continuu. Suntem într-un proiect comun cu Azerbaidjan, Georgia, pe sub Marea Neagră, prin România, prin Ungaria și restul Europei cu un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC). Și sperăm să îl finalizăm până în 2030, când două reactoare nucleare suplimentare de mare amploare vor intra în funcțiune în România. De asemenea, până în 2029, sperăm ca primul SMR (reactor modular de mici dimensiuni) din Europa – avem un proiect avansat cu compania americană NuScale”, a mai spus Burduja.

La eveniment participă 160.000 de experți în energie, lideri ai peste 2200 de companii și peste 40 de miniștri din întreaga lume.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...