Burduja: România are cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor. Proiectul Neptun Deep e fabulos

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja spune că breşa de securitate de la Camera deptaţilor este ”un lucru inacceptabil”, iar cel care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au de dat nişte explicaţii. FOTO: Inquam Photos

România are cel puţin zece premiere europene în sectorul gazelor naturale şi este pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"România are, cred, cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor naturale. Suntem a 3-a piaţă a gazelor din lume, asta este o istorie certă. Suntem ţara care a avut prima staţie de comprimare de gaze, primul zăcământ de înmagazinare de gaze, prima staţie de reglare şi măsurare a gazelor, prima ţară care a exploatat gazele din Marea Neagră, proiectul companiei BSOG (Black Sea Oil & Gas n.r). Şi, desigur, suntem pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa. Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum", a spus Burduja la Romanian International Gas Conference - RIGC 2023, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că Neptun Deep "este un proiect fabulos", care necesită un efort coerent din partea statului român pentru ca acesta să avanseze în calendarul asumat.

"Vorbim despre un proiect cu adevărat fabulos şi felicit iniţiatorii, cele două companii, OMV Petrom şi Romgaz. Ştiu că nu este uşor, ştiu că necesită un efort coerent din partea statului român pentru a avansa acest proiect în calendarul asumat şi mai ştiu că fiecare zi contează. Deci, vă rog să contaţi şi dumneavoastră pe sprijinul Ministerului Energiei în a accelera toate procedurile necesare, tot ceea ce depinde de noi, dar şi de alte instituţii ale statului, pentru că atunci când vine vorba de 10 miliarde metri cubi producţia anuală adiţională pentru România înseamnă o mare, mare şansă de dezvoltare. Mi-aduc aminte că, atunci când aţi prezentat proiectul, ne-aţi spus că platforma va fi la o înălţime care echivalează cu de şase ori coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi. Şi mi-a rămas chestiunea asta în minte şi mi-am amintit de cuvintele marelui Constantin Brâncuşi care spunea: una este să vezi până departe, alta este să mergi până departe. Până acum am văzut până departe, am văzut potenţialul acestor mari investiţii pentru România şi pentru Europa. Rămâne să şi mergem până acolo şi de multe ori e mult mai greu să ajungi decât să îţi propui şi să vezi", a afirmat Sebastian Burduja.

De asemenea, acesta a subliniat că tranziţia verde trebuie să fie şi justă şi inteligentă şi de aceea rolul gazelor este unul fundamental, iar România e prima ţară europeană care şi-a asumat o tranziţie verde, "prin 1969".

"Pentru România, şi cred că e valabil şi pentru alte state prietene din jur, termenul de tranziţie nu e întotdeauna unul care ne aduce aminte de lucruri bune. Anii de tranziţie, cum se spunea, anii grei de tranziţie. Vorbim de o tranziţie verde care nu trebuie să fie doar verde, trebuie să fie şi justă şi trebuie să fie şi inteligentă. De aceea, rolul gazului este unul fundamental. (...) Vă reamintesc că România cred că e prima ţară europeană care şi-a asumat o tranziţie verde, cum era pe atunci, prin 1969, când în balanţa primară de producţie energetică, pentru România, gazul era pe primul loc. Deci noi suntem cei datori să spunem asta Europei: nu poţi să renunţi la cărbune, să renunţi şi la gaz, să renunţi şi la nuclear şi să ai probleme de securitate în sistem. Energia trebuie să fie în primul rând sigură şi abia apoi la un preţ cât mai corect şi pe locul trei cât mai verde. (...) Închei spunându-vă că tranziţia trebuie redefinită, inclusiv în mentalul colectiv, ca un lucru bun, ca o oportunitate, ca un lucru care creează locuri de muncă, noi tehnologii. (...) România şi celelalte state prezente au minţile necesare să fie un lider în lume şi să redefinească această tranziţie", a punctat Sebastian Burduja.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 - 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference - RIGC 2023, cu tema "Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă".

Potrivit organizatorilor, conferinţa reuneşte oficiali din cadrul instituţiilor Uniunii Europene, reprezentanţi guvernamentali din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi din regiunile Europei Centrale şi de Est (ECE) şi din Europa de Sud-Est (SE). În plus, va găzdui reprezentanţi din industria de petrol şi gaze şi alte personalităţi-cheie din sectorul energetic internaţional.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri