Companiile profitabile de stat, vacă de muls pentru acoperirea găurilor bugetare

Data actualizării: Data publicării:
sefii-romgaz-s-au-plimbat-de-2-mil-euro-cheltuielile-nejustificate-ale-companiei-ajung-la-60-mil-euro

În doar un an procentajul dividendelor acordate de către companiile de stat în totalul profitului obținut de acestea aproape că s-a dublat. Forțând companiile de stat să îi dea dividende din ce în ce mai mari, Guvernul acoperă astfel găurile bugetare. Însă tot acesta lasă fără bani de investiții firmele de stat.

exploatare-romgaz

Companiile de stat vor fi lăsate în acest an fără bani de investiți. Executivul intenţionează să le oblige să vireze la bugetul de stat aproape tot profitul obţinut în 2016, potrivit Hotnews.ro.

De altfel, în şedinţa de vineri, Guvernul vă discuta un memorandum prin care va obliga companiile să repartizeze o cotă de minim 90% din profitul net realizat în 2016 sub forma de dividende. Potrivit informaţiilor HotNews.ro, Guvernul caută să scoată bani din toate zonele posibile pentru a putea să acopere măsurile populiste aprobate la începutul anului.

Cele mai sigure victime sunt companiile energetice şi cele de transport, care vor rămâne fără bani, chiar dacă au mare nevoie de investiţii. Fără investiţii, sistemul energetic, care se află oricum în stare critică, ar putea oricând să pice.

Memorandumul care va fi discutat vineri de Guvern are ca temă: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. Numele memorandumului naște însă nelămuriri privind intențiile exacte ale Guvernului. Un acționar este îndreptățit la primirea unor dividende proporțional cu numărul de acțiuni deținute, ori impunerea de către statul acționar majoritar a unei cote de minim 90% l-ar priva pe acționarul minoritar de drepturile lui.

Guvernul a luat în calcul majorarea pragului de la 50% la 75% din profit prin care companiile de stat sunt obligate să distribuie dividende, relata în luna aprilie 2016 Zf.ro. Declaraţii în acest sens erau făcute de către Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al guvernului la acel moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri