Guvernul anunță o formă finală a schemei de compensare pentru marii consumatori. Pentru cei casnici sunt mai multe scenarii

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul Ciucă în ședință
Guvernul Ciucă în ședință Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că ministerul Energiei va veni săptămâna aceasta cu o variantă finală a schemei de compensare pentru marii consumatori de energie. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că sunt analizate mai multe scenarii și pentru consumatorii casnici, după ce actuala schemă de compensare ajunge la final.

Atât preţul la populaţie, cât şi preţul la IMM-uri a fost stabilit prin ordonanţa de guvern şi, totodată, am decis ca Ministerul Energiei să caute soluţii şi pentru consumatorii mari de energie. Sunt la fel de afectaţi ca toţi ceilalţi şi de la nivelul lor se produc efecte pe orizontală, dacă ei îşi încetează sau îşi încetinesc activitatea şi, practic, efectele economice şi financiare sunt similare”, a spus Ciucă la Antena3.

Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie. Urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a spus că urmează o nouă întâlnire a comitetului interministerial pentru energie, pentru a discuta măsuri concrete de la 1 aprilie, când expiră actuala schemă de compensare pentru consumatorii casnici.

Despre acest lucru a vorbit la Digi24 și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Deocamdată avem această ordonanță de urgență, cu plafonarea prețurilor până la 80 de bani pe kilowatt, și încercăm să analizăm scenarii și impactul bugetar pe care aceste scenarii l-ar putea avea asupra bugetului național, pentru diverse prețuri, plafonări pentru energia la consumatorul casnic”, a spus Spătaru la Digi24.

Întrebat dacă plafonarea va continua și din primăvară, ministrul a spus că „deocamdată sunt scenarii pe care le analizăm”.

Încă nu am ajuns la o concluzie, încă nu avem o soluție definitivă. În momentul în care vom avea, vom comunica acest lucru, doar că trebuie să luăm aceste decizii cât mai repede posibil. E o chestiune de săptămâni. Vom avea noi decizii privind prețul energiei pentru consumatorii casnici începând cu data de 1 aprilie”, a mai spus ministrul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri