În România sunt peste 110.000 de prosumatori. Județul cu cei mai mulți producători de energie verde

Data publicării:
oameni care monteaza panouri fotovoltaice pe casa
Tot mai mulți români vor să devină independenți energetic și își instalează panouri fotovoltaice. Foto: Profimedia

Tot mai mulți români vor să devină independenți energetic și își instalează panouri fotovoltaice. România are în total peste 110.000 de prosumatori. În 4 ani, numărul acestora a crescut de peste 120 de ori. Explozia numărului de prosumatori vine și cu provocări. Rețelele de distribuție sunt prea învechite pentru a gestiona eficient cantitățile mari de energie verde.

Valentina Vasile, jurnalist Digi24: România a ajuns să producă tot mai multă energie verde și ieftină. Dacă în 2019 mai puțin de 1.000 de români și firme aveau montate panouri fotovoltaice, la finalul anului 2023, erau peste 110 mii de prosumatori, arată datele centralizate de Hotnews.

Iar puterea instalată este cât cea a reactoarelor de la Cernavodă. 86% dintre prosumatori sunt persoane fizice, restul sunt firme care au instalat panouri fotovoltaice pe clădiri sau hale.

Creșterea rapidă a numărului de prosumatori vine cu o serie de provocări pentru rețelele de distribuție învechite. Experții spun că trebuie crescut ritmul investițiilor în întărirea rețelelor pentru a gestiona eficient cantitățile mari de energie din surse regenerabile.

Ilfov este județul cu cei mai mulți prosumatori. La finalul anului trecut, erau peste 8.500 de prosumatori cu o capacitate de 111 MW. Urmează vestul țării: Timiș, Bihor și Arad. Topul continuă cu Dolj și Argeș.

Nu există vreun județ în România care să fie complet lipsit de prosumatori. În Capitală sunt 3.490 de prosumatori.

Județele unde sunt cei mai puțini prosumatori sunt Brăila, cu 993 de consumatori care își produc singuri curentul electric, Caraș-Severin și Botoșani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri