Inovație pentru facturi mai mici la energie. Politehnica București propune un sistem hibrid cu două avantaje majore

Data actualizării: Data publicării:
Imagine generică cu un bec și un calculator.
Energia geotermală și cea solară ar putea fi soluția pentru încălzirea locuințelor pe viitor. Este descoperirea făcută la Politehnica din București. Foto: Getty Images

Energia geotermală și cea solară ar putea fi soluția pentru încălzirea locuințelor pe viitor. Este descoperirea făcută la Politehnica din București, pe fondul crizei energetice și al creșterii tarifelor pentru încălzire. Este o soluție care vine cu două avantaje -  produce căldură și reduce, în același timp, poluarea.

Constantin Ionescu, directorul proiectului: "În sistemul nostru căldura produsă de pompele de căldură este stocată aici în rezervorul ăsta mare, de 2.000 de litri, iar de aici folosim căldură pentru a încălzi această clădire care are 400 mp."

Sistemul gândit la Politehnica din București este singura soluție pentru o clădire din cadrul universității, care nu poate fi alimentată din sistemul centralizat.

Roxana Pătrașcu, de la Facultatea de Energetică Politehnica din București: "Această clădire se află situată la capătul unei bretele din sistemul de alimentare al UPB cu căldură. Acum 10 ani s-a alimentat această clădire cu o centrală termică, o centrală pe gaz. Deci cu un consum foarte mare de gaz, gaz plătit din banii UPB. Ne-am gândit că cel mai profitabil ar fi să încălzim această clădire cu sistemul nou".  

Sistemul hibrid bazat pe energia solară și cea geotermală funcționează deja de 9 luni și produce căldură și răcoare deopotrivă, fără să consume energie electrică din combustibili convenționali. Deocamdată sistemul este un prototip care așteaptă omologarea, dar are mari șanse să devină o sursă  alternativă pentru încălzire, inclusiv a imobilelor de locuit.

Mihnea Costoiu, rector la Politehnica din București: "Ceea ce este cel mai important în acest proiect este faptul că folosim doar energie curată și reducem consumurile practic la zero. L-am construit pentru a putea fi replicat, astfel încât autoritățile locale, asociațiile de proprietari, companiile să poată să folosească acest proiect."

Potrivit calculelor Universității, noul sistem reușește să acopere încălzirea pentru aproximativ zece apartamente de câte 70 mp.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri