Prețul energiei s-a dublat pe bursă

Data publicării:
Bec, energie electrica, crop_GettyImages_septembrie 2015

Gerul, din ultima vreme, scumpeşte energia electrică, al cărei preţ doboară, record după record la bursă, până a ajuns să coste dublu, faţă de acum un an. Autorităţile spun că aceste scumpiri nu se vor vedea în facturile clienţilor casnici. În schimb, furnizorii de energie le cer, marilor consumatori industriali, să suporte majorarea de preţ.

Scumpirea energiei pe bursă vine după declaraţia neaşteptată a Ministrului energiei, potrivit căruia stocurile de cărbune mai ajung doar 4 zile.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: Acest lucru nu s-a confirmat, din fericire, în schimb producţia de energie electrică din termocentralele pe cărbune a devenit foarte scumpă, iar preţurile pe Bursă au ajuns până la 550 lei pe Megawatt oră.

Valoarea este aproape dublă faţă de aceeaşi zi a anului trecut.

Energia vândută la aceste preţuri istorice reprezintă aproximativ o treime din energia consumată în România de-a lungul unei zile.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică: „De câştigat au, în primul rând, cei care produc energie, pentru că au vândut-o la un preţ foarte mare, chiar nesperat de mare”.

În plus, câştigă şi companiile care exportă energia în ţările vecine, unde preţurile sunt chiar mai mari decât în România. Exporturile ajung zilnic la aproximativ 1000 de Megawatti, mai mult decât produce un reactor nuclear de la Cernavodă.

Daniel Popescu, deputat PNL: „Cineva a exploatat ceea ce s-a întâmplat, această criză şi a câştigat nişte bani din exporturi. A fost o iarnă grea o perioadă scurtă de timp. Probabil că i-a luat pe cei de la Ministerul Energiei prin surpindere. Eu nici acum nu am aflat de la Ministerul Energiei dacă au existat stocuri de cărbune, n-au existat stocuri de cărbune, situaţia gazelor naturale, stocurile de gaze naturale a fost în regulă sau nu”.

Peste 5,5 milioane de euro au câştigat companiile care au exportat energie în trei zile cu preţuri-record. De pierdut au însă furnizorii de energie şi marii consumatori, care vor fi nevoiţi să împartă pierderile. Cu alte cuvinte, să suporte facturi mai mari.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică: „Să se transfere, cel puţin o parte din aceste costuri suplimentare şi la consumatori, sau cel puţin aşa ar fi corect”.

Clienţii casnici scapă de scumpiri deocamdată, spun autorităţile.

Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE: „În trimestrul doi al acestui an, odată cu creşterea debitelor de apă, ne aşteptăm la preţuri din energia hidro şi eoliană mult mai mici, care în medie nu vor genera o creştere de preţ pentru perioada a doua a a anului”.

Remus Borza, deputat ALDE: „Nu trebuie să ne panicăm. Consumatorul final şi mai ales, consumatorul casnic nu este afectat”.

Preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie spune că preţurile pentru consumatorii casnici nu vor creşte pentru că scumpirea de acum va fi compensată de o ieftinire în perioada următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri