Video România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești. Burduja: E momentul să scriem viitorul lumii

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-03-18 202938
Foto: captură video Digi24

4.000 de locuri de muncă și energie cât pentru alimentarea unui oraș ca Buzăul. Asta ar vrea să obțină România prin construirea unei centrale nucleare la Doicești, cu tehnologie americană. La 90 de kilometri de București ar urma să fie amplasate 6 reactoare modulare mici suficiente pentru alimentarea a 46.000 de case. Investiția s-ar putea ridica la 6 miliarde de dolari. Primul modul ar putea fi pus în funcțiune la finalul lui 2029.

Dacă totul merge bine în 5-6 ani, în Doicești va fi dată în folosință prima centrală nucleară cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Este o tehnologie americană pe care România o va implementa în premieră. Ministrul Energiei a văzut România deschizător de drumuri.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Prea mulți ani ne-am obișnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul lumii. Vă întreb: Dacă nu noi, atunci cine”.

Două bănci din America ar urma să finanțeze proiectul estimat să coste între 4 și 6 miliarde dolari.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Pentru că va fi ridicat pe locul unei foste termocentrale care era deja legată la sistemul energetic național și pentru că forța de muncă din România este mai ieftină, autoritățile se așteaptă ca proiectul de la Doicești să coste mai puțin decât cel din SUA. Centrala din Idaho nu se va mai construi, tocmai din cauza costurilor mari. Estimarea pentru investiție era de 9,2 miliarde de dolari.

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: „Proiectul din Idaho nu beneficia de infrastructură, transformatoare, linii electrice, râu-apă. Ca atare, necesita mai multe îmbunătățiri inginerești”.

Curentul produs la Doicești va fi mai ieftin, spun autoritățile.

Kathleen Kavalec, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România: „România este pregătită, așa cum a spus și ministrul Energiei, să devină un hub de energie curată”.

Localnicii speră că noua centrală va însemna mai multe joburi în zonă.

-„Nu mai ne ducem până la Găiești. Eu lucrez la Găiești. Ar fi necesare niște locuri de muncă mai aproape”.

Nu toți sunt însă convinși că tehnologia este sigură, în ciuda asigurărilor date de autorități.

Unii localnici sunt speriați de mini-reactoare

-„Dacă nu au făcut-o niciodată și este experimental, de unde să știi că merge sau nu merge. Dacă e nucleară, trebuia băgată în altă parte, mai departe”.

Nu suntem cobai au strigat și câțiva membri AUR în fața amplasamentului viitoarei centrale nucleare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri