Sistem energetic cu fisuri. Producătorii pică unul după altul

Data publicării:
energie

Gerul scoate la lumină toate fisurile din sistemul energetic al României. În condiţiile unui consum record de electricitate, producătorii pică unul după altul. Două grupuri ale termocentralei Turceni au fost trase pe linie moartă din cauza unor probleme tehnice, iar Porţile de Fier şi centrala nucleară de la Cernavodă produc sub capacitate. Asta tocmai în momentul în care trebuiau să meargă la turaţie maximă.

Accidente, probleme tehnice şi reparaţii. Sunt motivele pentru care sistemul energetic naţional merge cu o mână moartă tocmai când consumul e la cote nemaiîntâlnite în ultimii ani. Au apărut probleme chiar la producătorii cheie din România, arată economica.net. La Turceni, două grupuri au fost oprite şi ieri şi astăzi. Motivul - se fac reparaţii. Cele două unităţi ale termocentralei însă aduc în mod normal undeva la 7% din consumul de electricitate al ţării. Avariile ar trebui să fie remediate până poimâine dar în acelaşi timp şi centrala nucleară de la Cernavodă merge la doar 90, 90 şi ceva la sută din capacitatea maximă.

Ambele reactoare produc mai puţin decât ar trebui să fie în stare, iar reactorul 1 a fost chiar oprit azi-noapte fiindcă din cauza vremii a fost nevoie de intervenţii tehnice.

Termocentrala de la Brazi merge şi ea la doar jumătate din capacitate iar vremea a dat peste cap şi producţia de la Porţile de Fier. Reparaţii se fac şi acolo şi în plus debitul Dunării este acum de patru ori mai mic decât media anuală, ceea ce exacerbează şi mai mult hibele din sistem.

Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei: „În momentul de faţă este în jur de 1900 de metri cubi pe secundă. Este la valoarea cea mai mică din ultimii 10 ani. Cantitatea de energie produsă de Hidroelectrica cu centrala de pe Dunăre este mai mică decât cea care ar fi putut să fie în mod normal.”

Au apărut probleme în lanţ tocmai când ţara e sub coduri de ger iar multe oraşe nu au sisteme centralizate de termoficare aşa că se bazează pe electricitate pentru a se încălzi.

Întreg sud-estul Europei însă se confrunta cu gerul dar mai ales cu defecţiunile apărute în sistem. Centrale tehnice cu avarii, reactoare nucleare oprite, cabluri rupte şi linii de înaltă tensiune afectate de viscol - toate au aruncat regiunea într-o criză a energiei care s-a văzut şi în tarife. La vecinii din Ungaria preţul energiei a urcat la un maxim istoric. Pe piaţa spot tariful a ajuns să fie de două ori mai mare decât în România şi ar putea continua să crească de vreme ce planul e ca peste două zile un reactor al centralei nucleare de la Paks să fie deconectat de la sistem. Preţurile mari oferite în Ungaria fac ca România să le exporte vecinilor cât de multă electricitate suportă liniile de înaltă tensiune dintre cele două ţări. În momentul de faţă producţia României e de peste 10 mii de megawaţi, consumul de aproape 9 mii, iar restul merge la export.

Interconectările făcute între sistemele energetice din regiune au fost însă folosite sub potenţial în această perioadă. Deşi ideea era ca ţările să-şi poată trimite una alteia energie în situaţii de urgenţă, în practică, vecinii mai mult şi-au refuzat unii altora solicitările. România a refuzat să exporte către Bulgaria, Bulgaria a refuzat Turcia şi Grecia, iar Grecia a anunţat că opreşte exportul spre Bulgaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri